Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Kongress piektdien, ignorējot Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktora brīdinājumus, publiskojis republikāņu ziņojumu, kurā apgalvots, ka Trampa 2016. gada prezidenta vēlēšanu kampaņas izmeklēšana bijusi angažēta.

Īsi pirms tam prezidents Donalds Tramps uzdeva atslepenot ziņojumu.

Četru lappušu ziņojumā apgalvots, ka FIB izmantojis nepamatotu, demokrātu finansētu pētījumu ordera iegūšanai, lai noklausītos Trampa padomnieku priekšvēlēšanu kampaņas laikā Kārteru Peidžu, pastāvot aizdomām, ka viņš ir Krievijas aģents.

"Tas, kas notiek mūsu valstī, ir apkaunojoši," sacīja Tramps, paziņojot, ka ir atslepenojis ziņojumu, kuru sastādījis republikāņu kongresmenis un bijušais Trampa kampaņas līdzstrādnieks Devins Nūness.

"Daudziem cilvēkiem vajadzētu nokaunēties," piebilda Tramps, pēc visa spriežot, zīmējoties uz augsta ranga FIB amatpersonām.

Neraugoties uz Trampa ieceltā FIB direktora Kristofera Vreja brīdinājumiem, Tramps pilnvarojis ziņojuma publiskošanu pilnā apjomā un nerediģētu.

Demokrāti uzskata memoranda publiskošanu par triku, izmantojot selektīvu informāciju, kas nevar tikt apstrīdēta, neatklājot slepenu informāciju par valdības pretizlūkošanas operācijām.

Demokrāti apgalvo, ka memoranda mērķis ir diskreditēt īpašā prokurora Roberta Millera vadīto izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās. Millers arī izskata iespējamo Trampa kampaņas sadarbību ar Kremli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!