"Parekss bankas" pārstāvji, kuri ir iesaistījušies sarunās ar finanšu grūtībās nonākušo Igaunijas Konkordijas universitāti, šonedēļ solījuši universitātes iegādes gadījumā to saglabāt kā mācību iestādi, piektdien ziņo Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht".
"Parekss bankas" Kredīta un līzinga departamenta vadītājs Mihails Kameņeckis, kurš ceturtdien tikās ar Konkordijas universitātes bijušo rektoru Martu Suzi, sacījis "Eesti Paevaleht", ka banka nekomentēs iespējamo Konkordijas universitātes iegādi, kamēr nebūs panākta vienošanās.

"Mēs esam tikai mūsu viedokļa veidošanas procesā," paskaidroja Kameņeckis. Viņš apstiprināja, ka gadījumā, ja vienošanās tiks panākta, universitāte tiks saglabāta tās pašreizējā formā.

"Iegādājoties universitāti, mēs to uzskatām par vienotu veselumu, kas ietver nosaukumu, ēkas, cilvēkus," viņš norādīja.

"Universitātes saglabāšana ir loģiska, tas nav tikai solījums," uzsvēra Kameņeckis.

"Pašlaik mēs mēģinām izveidot vispārēju priekšstatu par visu, kas šeit notiek," viņš piebilda.

"Eesti Paevaleht" raksta, ka neskaidrās situācijas dēļ no Konkordijas universitātes aizgājuši vairāki studenti, savukārt pasniedzējus aizvien vairāk satrauc algu izmaksas aizkavēšanās.

Starptautiskās Konkordijas universitātes finanšu problēmas kļuva zināmas marta sākumā, kad noskaidrojās, ka augstskolai ir aptuveni miljona latu parādi. Augstskolā izveidota pasniedzēju un studentu organizācija, kas iepriekš jau bija paziņojusi, ka nākamajā mācību gadā augstskolas darbību varētu nodrošināt, piesaistot privātas investīcijas. Iepriekš parādu lieluma dēļ augstskolu atteicās pirkt Igaunijas Pedagoģijas augstskola un universitāte "Audentes Mainor".

Konkordijas universitātē mācās arī 287 cilvēki no Latvijas, un tas ir lielākais šajā augstskolā studējošo ārvalstnieku skaits. Vēl augstskolā mācās 192 Lietuvas un 12 Somijas jaunieši, kā arī studenti no Ukrainas, Ķīnas, ASV, Kanādas, Krievijas un citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!