Pirmdien Kopenhāgenā sākas ANO klimata samits, kurā pasaules valstu līderi centīsies izstrādāt ambiciozu paktu, lai cīnītos ar globālo sasilšanu un novērstu klimata katastrofu.

Valstu delegātiem ierodoties Dānijas galvaspilsētā, 45 valstu laikraksti vēl nepieredzētā kopīgā aicinājumā pirmdien norādīja, ka valstu līderiem ir divas nedēļas, lai glābtu pasauli no klimata izmaiņu postažas.

Kopenhāgenas samita mērķis ir vienoties par jaunu klimata izmaiņu ierobežošanas deklarāciju, kas aizstātu šobrīd spēkā esošo Kioto protokolu, un to apmeklēs arī ASV prezidents Baraks Obama.

Valstu delegātiem ir nepieciešams izstrādāt likumprojektu, lai samazinātu cilvēku radīto siltumnīcefekta izraisošo gāzu izmešus, kas veicina saules karstuma uzkrāšanos un zemeslodes klimata sistēmas sabrukumu.

Viņiem arī jāvienojas par finansēšanas mehānisma izveidi nabadzīgajām valstīm, kuras klimata izmaiņu katastrofiskās sekas apdraud visvairāk.

Kopenhāgenas konference norisināsies no 7. līdz 18. decembrim ANO Klimata izmaiņu vispārējās konvencijas (UNFCCC) ietvaros.

"Valstu līderi ir devuši līdz šim skaidrākos signālus sarunu vedējiem izveidot konkrētus ierosinājumus, lai īstenotu straujus pasākumus. Nekad vēl 17 gadu ilgajā klimata pārrunu vēsturē tika daudz atšķirīgu nāciju kopīgi nav devušas tik daudz stingru solījumu," sacīja UNFCCC izpildsekretārs Ivo de Būrs.

Sagaidāms, ka nākamais samits norisināsies 2010. gadā, kurā tiks sīkāk apspriesti Kopenhāgenas samitā pieņemtie lēmumi, bet 2012. gadā spēkā jau varētu stāties juridiski saistoša deklarācija.

Taču analītiķi norāda uz ievērojamām atšķirībām starp attīstības valstu prasībām un bagāto nāciju apņemšanos cīņā ar klimata izmaiņām.

Ķīna pirmdien jau kārtējo reizi aicināja attīstītās valstis nodrošināt finansējumu, lai palīdzētu nabadzīgajām valstīm cīnīties ar klimata izmaiņām.

"Skaidrs, ka planēta pieder visiem, un, lai arī nabadzīgajām valstīm ir jāuzņemas atbildība, nabadzīgajiem nevajadzētu maksāt cenu, kas pārsniedz to spējas," vēsta laikraksts "Beijing News".

Kopenhāgenas samitam reģistrēti 15 000 dalībnieku no 190 pasaules valstīm - maksimālais iespējamais skaits. Vēl 19 000 pieteikumu rīkotājiem nācies noraidīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!