Dānijas vispopulārākajam simbolam - Mazās Nāriņas skulptūrai - drīzumā parādīsies draugs - "Lielais Roberts", raksta laikraksts "The Copenhagen Post".
Mirušā dāņu skulptora Roberta Jakobsena ģimene piedāvājusi finansēt 60 metrus lielas dzelzs skulptūras būvēšanu pēc mākslinieka dizaina. Milzu statujai jau dots vārds "Lielais Roberts".

Jakobsena ģimene piedāvā statuju uzstādīt Kopenhāgenas ostā uz desmit metrus augsta pjedestāla. Skulptūra būtu pietiekami augsta, lai to varētu redzēt no piecu kilometru attālās Ēresuna šauruma Zviedrijas puses.

Kopenhāgenas padome apsver Jakobsena ģimenes piedāvājumu.

Skulptūras būvēšana izmaksās 70 miljonus dāņu kronu (6,60 miljonus latu). Jakobsena ģimene papildus sevis iedalītajam finansējumam vienojusies ar vairākām korporācijām un fondiem par finanšu palīdzību statujas veidošanā.

Kopenhāgenas ostas pārstāvji izteikušies, ka viņi "Lielo Robertu" sagaidīs ar atvērtām rokām.

"Ja projekts tiks realizēts, tas Kopenhāgenai dos jaunu tēlu. Tas ir lielisks plāns Kopenhāgenas ostas milzīgajiem plašumiem," sacīja ostas izpilddirektors Karls-Gustavs Jensens.

Ja pilsētas municipalitāte apstiprinās projektu, skulptūra tiks uzbūvēta līdz 2012.gadam, kad Jakobsenam paliktu 100 gadi.

94 gadus vecā Mazā Nāriņa, kas sēž uz klints netālu no krastmalas Kopenhāgenā, savā mūžā bieži kļuvusi par vandālisma aktu upuri. Trīs reizes viņai nozāģēta galva, nozāģēta roka, un tā ar spridzekli tikusi nogāzta no klints.

Turklāt statuju bieži izmanto politiskiem paziņojumiem, apzīmē un nosmērē ar krāsu. Šogad huligāni pārkrāsoja nāriņu sarkanā krāsā, kā arī pārģērbuši musulmaņu sieviešu tērpā.

Statuja ir arī pati savas popularitātes upuris. Katru gadu gandrīz viens miljons tūristu uzkāpj uz viņas klints, lai iemūžinātu sevi fotoattēlā kopā ar Mazo Nāriņu.

Statuju 1909.gadā pasūtīja un finansēja alusdarītavas "Carlsberg" īpašnieks Karls Jakobsens, kuram Hansa Kristensena Andersena pasaka par Mazo Nāriņu bijusi ļoti mīļa.

Skulptūras autors ir dāņu mākslinieks Edvards Eriksens, un tā tika atklāta 1913.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!