Kopenhāgenas slavenās Nāriņas skulptūras vietā uz tās "viesošanās laiku" Ķīnā tiks uzstādīta cita statuja, ziņo laikraksts "Copenhagen Post".

Dānijas nacionālais simbols - Nāriņas skulptūra - tiks nosūtīta uz Šanhaju, kur tā kļūs par 2010.gada Pasaules izstādes eksponātu.

Lai dāņiem un tūristiem nebūtu jāskatās uz tukšu vietu, Kopenhāgenas ostā nāriņas prombūtnes laikā paredzēts uzstādīt ķīniešu mākslinieka Ai Veivei mākslas darbu. Ai vislabāk pazīstams ar savu ieguldījumu Pekinas Nacionālā stadiona dizaina tapšanā.

Savukārt tie, kuriem tomēr gribēsies aplūkot kādu nāriņu, varēs pie Karaliskās bibliotēkas aplūkot dāņu skulptores Anna Marijas Karlas Nīlsenas 1921.gada darbu "Nāriņa", ko daudzi uzskata par daudz unikālāku darbu nekā slavenā skulptūra.

Lēmums aizdot statuju Šanhajai izraisīja strīdus Dānijā, kur Edvarda Eriksena 1913.gadā veidoto 125 centimetrus augsto un 175 kilogramus smago skulptūru uzskata par nacionālo mantojumu. Pēc Hansa Kristiana Andersena 1837.gadā sarakstītās pasakas tapusī skulptūra mūsdienās ir viens no Dānijas galvenajiem tūrisma objektiem.

Šanhajas Pasaules izstādē nāriņa tiks uzstādīta Dānijas paviljonā. Tā atradīsies liela ūdensbaseina vidū, un ūdens īpaši tiks vests no Kopenhāgenas ostas, lai parādītu, ka ūdens ir pietiekami tīrs, lai tajā varētu peldēties.

Kā Dānijas un visa dāniskā simbols šī skulptūra gadu gaitā ir ne mazums cietusi. Nemierīgajos sešdesmitajos gados statuja tika apgāzta, divas reizes tai tika nozāģēta galva un roka, bet pēdējā laikā protestētāji tai uzvelk čadru un musulmaņu galvassegu.

Nāriņai, kura Andersena pasakā simbolizē nevainību un mīlestību, pie rokas ticis piesiets arī mākslīgs dzimumloceklis, kā arī tā krāsota sarkanā, rozā un zaļā krāsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!