Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nāvējošais jaunais koronavīruss, kura uzliesmojums Ķīnā prasījis simtiem dzīvību, varētu būt pārnests no nelegāli tirgotiem bruņnešiem, atsaucoties uz Ķīnas zinātnieku secinājumiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Pangolīns jeb bruņnesis ir viens no Āzijā visvairāk tirgotajiem savvaļas zīdītājiem – tā gaļu Ķīnā uzskata par delikatesi, bet tā zvīņas tiek izmantotas tautas medicīnā.

Tiek uzskatīts, ka jaunā koronavīrusa uzliesmojums, kas līdz šim prasījis 636 dzīvības, sākas no Uhaņas tirgus, kurā pārdod arī savvaļas dzīvniekus.

Veselības eksperti domā, ka vīruss varētu būt cēlies no sikspārņiem, bet pie cilvēkiem tas nonācis, iespējams, ar kādas citas sugas starpniecību.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka no pangolīna iegūta vīrusa parauga genoma secība par 99% atbilda no cilvēkiem paņemtajiem vīrusa paraugiem. Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua" ziņo, ka pangolīni ir "visiespējamākie vīrusa starpnieki".

Honkongas Universitātes profesors Dirks Pfeifers gan brīdina, ka pētījums vēl nav galā un nevar pārliecinoši teikt, ka tieši pangolīni pārnesuši vīrusu.

Jaunā koronavīrusa uzliesmojums sākās decembrī. Kopš tā laika inficēšanās ar vīrusu apstiprināta vairāk nekā 31 tūkstotim cilvēku Ķīnā. Vīruss konstatēts arī 25 citās valstīs, taču tur inficēto skaits nepārsniedz 200.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!