ASV daudzkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Atlantis", noslēdzot 12 dienas ilgo misiju, saņēmis atļauju atvienoties no Starptautiskās Kosmiskās stacijas (SKS), lai uzsāktu mājupceļu.
ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) amatpersonas pavēstīja, ka pagājušajā nedēļā no ierindas izgājušie Krievijas navigācijas datori, tagad darbojas apmierinoši.

Starptautiskajai kosmosa stacijai (SKS) piemontētie jaunie saules bateriju paneļi otrdien veiksmīgi atvērās, piešķirot stacijai jaunu izskatu un palielinot enerģijas ražošanas jaudas.

ASV kosmosa kuģa "Atlantis" apkalpe pirmdienas vakarā stacijas labajā pusē uzstādīja 17,5 tonnas smagos un 70 metrus garos saules bateriju paneļus. Milzīgās baterijas pārvietotas ar SKS robotiskās rokas palīdzību, bet elektriskos savienojumus veica divi astronauti izgājiena laikā kosmosā.

Jaunās saules baterijas ievērojami palielina stacijas enerģijas ražošanas jaudas līdz 14 kilovatiem, kas ļaus stacijai piemontēt divus jaunus moduļus no Eiropas un Japānas kosmosa aģentūrām.

ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) zinātnieki arī pētīja iespējas, kā salabot caurumu daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Atlantis" karstumizturīgajā apšuvumā.

NASA nolēma par divām dienām pagarināt "Atlantis" misiju, lai astronauti varētu veikt kuģa remontu.

Pacelšanās laikā "Atlantis" guva nelielu desmit centimetrus lielu bojājumu tā karstumizturīgajā pārklājumā un no ārējās degvielas tvertnes atdalījās dažas putu materiālu atlūzas.

NASA raizējās, ka atgriešanās laikā, kosmosa kuģim ieejot Zemes atmosfērā, cauruma dēļ var rasties nopietnāki bojājumi kuģa korpusā. Tomēr inženieri caurumu neuzskata par nopietnu problēmu, jo tas nav vietās, kam nosēšanās laikā jāizcieš lielākais karstums.

Paredzēts, ka "Atlantis" atvienosies no SKS otrdien plkst. 17.42 pēc Latvijas laika un aptuveni plkst. 21.00 piezemēsies kosmodromā Kanaveralas zemes ragā, Floridā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!