Pašpasludinātās Kosovas Republikas pilsoņi no pirmdienas var iesniegt dokumentus jaunu pasu iegūšanai, atsaucoties uz Kosovas Iekšlietu ministrijas informāciju, ziņo BBC.

Kosovas iekšlietu ministrs Zenuns Pajaziti paziņojis, ka dokumentu veidlapas jau ir nodrukātas, un šobrīd notiek saskaņošana Eiropas Savienībā, lai jaunās pases tiktu atzītas uz Eiropas robežām.

"No Šengenas un citām Eiropas valstīm mēs tuvāko nedēļu laikā ceram saņemt atbildi par to, vai tās pieņems mūsu pases, kā arī, cik ilga būs šī atzīšanas procedūra," teicis Pajaziti.

Kosovas varas iestādes cer, ka ar šīm jaunajām pasēm kosovieši varēs braukt uz 43 pasaules valstīm, kuras šobrīd ir atzinušas Kosovas neatkarību, ko tā vienpusējā kārtā pasludināja šī gada februārī.

Serbijas varas iestādes jau paziņojušas par šo dokumentu nelikumību un neatzīšanu. Šobrīd kosoviešiem ir ANO administrācijas izdotas pases.

Eksperti uzskata, ka tās valstis, kas atzinušas Kosovas neatkarību, un tās, kuras neatzīst, atsevišķi viena no otras vīzu jautājumu regulēt nedrīkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!