Foto: EPA/LETA
Ceturtdien Kosova svin savas Neatkarības deklarācijas trešo gadadienu, taču tās prezidents brīdina, ka Kosovu sagaida cīņa par savas starptautiskās reputācijas nostiprināšanu.

Pagaidu prezidents Jakups Krasniki televīzijas runā paziņoja, ka Kosova ir guvusi ievērojamu progresu, kopš tā 2008.gada 17.februārī pasludināja sevi par suverēnu valsti, saniknojot ar to Serbiju.

"Trijos neatkarības gados Kosova radījusi demokrātisku sistēmu un valstiskuma institūcijas, gūstot stabilus panākumus ekonomiskajā un sociālajā attīstībā," viņš teica savā uzrunā tautai.

Tomēr viņš brīdināja, ka Kosovai jāsaskaras ar "grūtajiem uzdevumiem nostiprināt savu starptautisko identitāti un reputāciju".

Sākotnējā eiforija jau sen izplēnējusi, un skarbā realitāte vienā no Eiropas visnabadzīgākajiem nostūriem ir radījusi vilšanos tā divos miljonos iedzīvotāju.

Bezdarba līmenis Kosovā sasniedzis 40%, bet 45% iedzīvotāju dzīvo zem nabadzības sliekšņa.

Līdz ar ekonomiskajām likstām Kosovā sākušies politiskie nemieri, un premjerministrs Hašims Tači joprojām mēģina radīt jaunu koalīciju pēc tam, kad viņš bija spiests decembrī sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas. Kaut arī Tači partija guva vislielākos panākumus, viņam tomēr neizdevās iegūt absolūto vairākumu.

Kosovas tēls arī tika iedragāts, kad Eiropas Padomes izmeklēšana saistīja Tači un citas augstākās amatpersonas ar organizēto noziedzību un orgānu kontrabandu.

Tači kategoriski noraida šos apgalvojumus, kas attiecas uz laiku, kad viņš bija Kosovas Atbrīvošanas armijas līderis un cīnījās pret serbu spēkiem.

Kosova saņēma spēcīgu diplomātisko stimulu pagājušā gada jūlijā, kad Starptautiskā tiesa atzina, ka 2008.gada neatkarības deklarācija nav pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

Tomēr šis atzinums nav intensificējis starptautisko atzīšanu. Kaut arī ASV un lielākā daļa Eiropas Savienības atzina Kosovas neatkarību drīz pēc tās pasludināšanas, turpmākā atzīšana nāca ar grūtībām, neraugoties un intensīvo lobēšanu.

Pirms divām nedēļām Omānas sultanāts kļuva par 75.valsti, kas atzinusi Kosovas neatkarību.

Ceturtdienas gadadienā apsveikumus nosūtījušo amatpersonu vidū ir arī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura teica, ka Vašingtona esot "uzticīga jūsu nākotnei un pagodināta būt jūsu draugs un partnere".

Savā gadadienas vēstījumā ES speciālais pārstāvis Kosovā Pīters Feits norāda, ka Kosovai ir daudz, ar ko lepoties. "Trijos gados Kosova ir guvusi pārsteidzošu progresu," teikts viņa paziņojumā. "Tā būvē demokrātiskas institūcijas, kas strādā aizvien efektīvāk, lai padarītu Kosovu dzīvotspējīgu, noturīgu un stabilu."

Intervijā pagājušajā mēnesī Feits norādīja, ka viņš vēlētos redzēt Tači aizejam, un sagaida, ka nākamā valdība tiks izveidota no "uzticības cienīgiem cilvēkiem, pret kuriem nav sākta izmeklēšana".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!