Kosovas jaunais parlaments pirmdien pulcējās uz pirmo sēdi, taču neilgi pēc sesijas atklāšanas zāli atstāja Kosovas Demokrātiskās partijas (KDP) deputāti, protestējot pret to, ka netiek ņemti vērā viņu priekšlikumi.
Deputāti no KDP, kas ir otrā lielākā partija jaunajā parlamentā, vēlējās, lai asamblejas prezidijs tiktu ievēlēts tikai pēc valdības koalīcijas līguma izstrādes.

Taču asambleja, kuras pagaidu priekšsēdētājs ir ANO ieceltais Kosovas gubernators Hans Hēkerups, turpināja prezidija, kurā būs septiņi locekļi, ievēlēšanas procedūru.

KDP, kas cēlusies no etnisko albāņu nemiernieku kustības, kas cīnījās pret serbu varu Kosovā 90. gadu beigās, arī gribēja panākt, lai kāda krituša kaujinieka ģimene tiktu padarīti par parlamenta goda viesiem.

Jaunajā Kosovas parlamentā ir 120 deputātu.

17.novembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja Kosovas Demokrātiskā līga, kuru vada mērenais Ibrahims Rugova. Taču viņam būs vajadzīgs citu partiju atbalsts, lai kļūtu par asamblejas prezidentu un izveidotu vairākuma valdību.

Kosova atrodas ANO pārvaldē kopš 1999.gada jūnija, kad NATO izbeidza 11 nedēļas ilgos gaisa triecienus, lai apturētu Dienvidslāvijas toreizējā prezidenta Slobodana Miloševiča režīma represijas pret Kosovas albāņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!