Kosovas valdība ceturtdien paziņoja par apņemšanos uzlabot drošību un ekonomisko attīstību valsts ziemeļu daļā, kur mīt serbi, kas neatzīst Prištinas varu.

"Desmit gadus ilgušajam haosam jāpieliek punkts. Mums nevajadzētu ziemeļu reģiona situācijas dēļ upurēt mūsu nākotni Eiropā," parlamentam paziņoja premjerministrs Hašims Tači.

Saskaņā ar valdības ieceri valsts ziemeļu daļas integrācija tiks veicināta, uzlabojot likuma varu, nodrošinot likumīgi ievēlētu vietējo pārvalžu darbu un veicinot reģiona ekonomisko izaugsmi. "Tas nozīmē arī Eiropas Savienības - EULEX (Eiropas likuma varas misija Kosovā) - klātbūtnes pagarināšanu ziemeļu daļā, kā arī Kosovas policijas darbības stiprināšanu šajā reģionā," paskaidroja premjerministrs.

Tomēr viņš uzsvēra, ka drošības spēku stiprināšana un paplašināšana nebūtu jāuzsver kā naidīgs gājiens un tie pēc iespējas centīsies izvairīties no sadursmēm.

Kopš 1998.-1999.gada konflikta beigām ziemeļu reģionā vērojama spriedze un etnisko grupu sadursmes. Reģiona lielākā pilsēta Mitrovica ir sadalīta divās daļās - dienvidos galvenokārt dzīvo etniskie albāņi, savukārt ziemeļos mīt serbi. Abas daļas vieno tilts.

Lai veicinātu serbu integrāciju, Mitrovicas ziemeļu daļā valdība plāno izveidot neatkarīgu pašvaldību, kas "uzlabos sadarbību starp mūsu valdību un pilsoņiem".

Kopš kara beigām Kosovā strādā ANO misija un kopš 2008.gada decembra arī EULEX, kuras uzdevums ir atjaunot likuma varu un kārtību.

Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas 2008.gada februārī, un to ir atzinušas 65 valstis, to vidū arī ASV un lielākā daļa ES dalībvalstu. Savukārt Serbija Kosovu joprojām uzskata par savu provinci.

Belgrada aicina serbus boikotēt Kosovas valsts institūcijas un šīs valsts ziemeļu daļā finansē atsevišķu politisko, sociālo, izglītības un veselības aprūpes sistēmu.

Situācija ziemeļu daļā ievērojami pasliktinājās pēc Kosovas neatkarības pasludināšanas, jo aptuveni 40 000 cilvēku lielā serbu kopiena šādu lēmumu neatbalstīja, pilnībā pārtraucot attiecības ar Kosovas institūcijām un atzīstot tikai Serbijas varu pār šo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!