Krievijas centrālo telekanālu darbiniekiem Kremlis izsniedzis vārdu un izteicienu sarakstu, kurus jāizvairās pieminēt reportāžās par Čečeniju, ziņo interneta medijs "lenta.ru".
Kremlī izstrādātais saraksts nodots telekanālu vadītājiem tradicionālajā piektdienas sanāksmē, kurā prezidenta Vladimira Putina administrācijas pārstāvji izsaka telekanāliem savas vēlmes un pretenzijas.

Saraksta autori uzstājīgi iesaka žurnālistiem Ahmedu Zakajevu nedēvēt par "čečenu ekstrēmistu emisāru", bet gan izmantot izteicienu "kaujinieku rupors".

Par Čečenijas atdalīšanos no Krievijas karojošos kaujiniekus aizliegts dēvēt par "separātistiem". Kremlim arī nav tīkami vārdi "čečenu" un "islama", ja tie tiek lietoti saistībā ar terorismu. Kremļa administrācija vēlas, lai mediju darbinieki lietotu izteicienu "starptautiskais terorisms".

Aizliegti arī aptuveni desmit Krievijas iedzīvotājiem maz saprotamu vārdu tādi kā "džemaats" - tā vietā jālieto teroristiska organizācija, "šahids" (terorists vai pašnāvnieks), "modžaheds" (kaujinieks), "vahabīts" (islama kaujinieks).

Ievērojami vienkāršota arī islamistu hierarhija. Pēc Kremļa ierēdņu domām, nav nekādas atšķirības starp vārdiem "amīrs", "emīrs", "imams", "šeihs", "lauka komandieris", jo tie visi ir "bandītisku grupējumu vadoņi".

Ja telekanāli ievēros sarakstu, tad čečenu kaujiniekiem nāksies šķirties no "šahidu jostām" un to vietā uzvilkt "jostas ar sprāgstvielām". "Svētais džihads" pārvērtīsies par banālu diversiju, bet kaujinieku Kaukāza, Ziemeļu un Dienvidu frontēs kļūs par čečenu teroristiskajiem grupējumiem, kas darbojas Kaukāzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!