Foto: OpenStreetMap
Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Nariškins sestdien nosodīja Japānas nesen izteiktos paziņojumus par Kuriļu salām, norādot Japānas ārlietu ministram Seidzi Maeharam, ka turpmākas sarunas par arhipelāga piederību "zaudē jēgu".

Nariškins asos vārdos nosodīja Tokijas reakciju uz Krievijas prezidenta Dmitrija Medevedeva vizīti Kuriļu salās pagājušā gada novembrī.

Tokijas nostāja "novedusi situācijā, kurā diskusiju turpināšana par teritoriālajām problēmām zaudē jēgu," atsaucoties uz Kremļa preses dienestu, Nariškina teikto citē aģentūra "RIA Novosti".

Kuriļi ir gara salu ķēde, kas stiepjas uz dienvidiem no Krievijai piederošās Kamčatkas pussalas. Četras vistālāk uz dienvidiem esošās salas, kas pirms tam atradās Japānas valdījumā, pēc Otrā pasaules kara sagrāba PSRS.

1.novembrī Medvedevs apmeklēja Kunaširas salu. Lai gan Krievijas prezidents tur uzturējās tikai nepilnas četras stundas, šī vizīte abu valstu starpā izraisīja asāko diplomātisko konfliktu pēdējo gadu laikā. Līdz šim neviens no Krievijas līderiem strīdīgās teritorijas personīgi nebija apmeklējis.

Domstarpības par Kuriļu salu piederību tā arī nav ļāvušas Krievijai un Japānai pēc Otrā pasaules kara noslēgt miera līgumu.

Sarunas par Kuriļu salu nākotni piektdien Maskavā noslēdzās ar pilnīgu neveiksmi, Japānai atkārtoti paziņojot, ka tā nedomā atsacīties no pretenzijām uz tā dēvētajām Ziemeļu teritorijām, bet Krievijai Tokiju apsūdzot "ekstrēmā" rīcībā.

Jau pirms sarunām puses apmainījās asiem izteikumiem. Japānas premjerministrs Naoto Kans Medvedeva vizīti Kuriļu salās nosauca par "nepiedodamu apvainojumu".

Savukārt Kremļa saimnieks paziņoja, ka Kuriļu salas ir "neatņemama" Krievijas sastāvdaļa un ka Maskava gatavojas nostiprināt to aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!