Foto: AFP/Scanpix/LETA
Krievijas neformālā privātā, Kremlim pakļautā militārā grupējuma "Vagner" algādži Lībijā galvaspilsētas Tripoles tuvumā uzstāda kājnieku mīnas un paštaisītus spridzekļus, apgalvo ASV Āfrikas komandcentrs. Tādējādi krievi pārkāpj ANO noteikto ieroču embargo un apdraud Lībijas civiliedzīvotājus.

ASV Āfrikas komandcentrs trešdien pauda, ka ieguvis apstiprinātus pierādījumus spridzekļu izvietošanai un mīnu laukiem, kas esot sastopami plašā teritorijā starp Tripoli un Sirtu.

"Krievijas valsts finansētā "Vagner" izrāda absolūtu necieņu pret lībiešu drošību un veselību," skaidrojis ASV Bruņoto spēku ģenerālmajors Bredfords Gērings. Viņš arī norādīja, ka "Vagner" bezatbildīgā taktika pagarina konfliktu un būs atbildīga par nevajadzīgajām nevainīgu civiliedzīvotāju ciešanām.

ASV iepriekš Krieviju apsūdzēja embargo pārkāpšanā, kad tā Lībijā ieveda iznīcinātājus "MiG-29".

Krievija, galvenokārt "Vagner" pārstāvniecībā kopā ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Ēģipti ir lielākie Lībijas karakunga Halīfa Haftara grupējuma "Lībijas Nacionālā armija" atbalstītāji. Haftars pagaidām kontrolē plašu teritoriju valsts austrumu daļā, tostarp valsts galvenos naftas laukus.

Frontes otrā pusē ir galvaspilsētā Tripolē bāzētā ANO atzītā valdība, kuru līdzās raibai grupējumu koalīcijai atbalsta arī Turcija ar tās ievestajiem algotņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!