Foto: stock.xchng
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Lukašēvičs norādījis, ka Lietuva, izdodot trīs bijušo Rīgas omoniešu - Krievijas pilsoņu arestu orderus, vēlas "uzspiest savu vēstures traktējumu", teikts paziņojumā ministrijas mājas lapā internetā.

Lukašēvičs atgādina, ka Lietuvas tiesa izdevusi Eiropas aresta orderus bijušo Rīgas OMON kaujinieku Andreja Laktinova, Česlava Mliņika un Aleksandra Rižova aizturēšanai pēc tam, kad viņu it kā veikto noziegumu - septiņu muitnieku slepkavību 1991. gadā - pārkvalificējusi par noziegumu pret cilvēci, kam nav noilguma.

"Šī situācija kārtējo reizi apliecina Lietuvas varas iestāžu mērķtiecīgos mēģinājumus uzspiest savu tendenciozo nesenās pagātnes notikumu traktējumu, ko, kā rāda prakse, nesaprot pat Lietuvas partneri ES," paziņojis Lukaševičs

Ar Lietuvas partneru "nesapratni" Krievijas pārstāvis, visticamāk, domājis Austrijas rīcību, kad tā pēc Lietuvas izdota aresta ordera sākotnēji aizturēja bijušo VDK virsnieku Mihailu Golovatovu, kuru vainoja asinspirts sarīkošanā, uzbrūkot Viļņas televīzijas centram 1991. gada janvārī, bet pēc tam viņu atbrīvoja Krievijas spiediena ietekmē.

Jau vēstīts, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra izteikusi tiesiskās palīdzības lūgumu Krievijas Ģenerālprokuratūrai, veikt krimināli - procesuālās darbības pret bijušajiem Rīgas OMON vienības kaujiniekiem, kurus tur aizdomās par septiņu Lietuvas muitnieku nogalināšanu Medininkos 1991. gadā, ceturtdien informē portāls "Delfi.lt".

Lietuva vēlas lai Laktinovs, Mliņiks un Rižovs tiktu informēti, ka pret viņiem ir izvirzītas apsūdzības. Tāpat Krievijas tiesu iestādes varētu viņus nopratināt advokātu klātbūtnē.

Bijušie omonieši tiek turēti aizdomās par rīcību pret cilvēkiem, ko aizliedz starptautiskās tiesību normas. Par šādiem noziegumiem draud brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem vai mūža ieslodzījums.

Lietuvas kriminālkodekss nosaka, ka šādiem noziegumiem nav noilguma un tie ir vērtējami kā noziegumi pret cilvēci.

Lietuvas izmeklētāji ir noskaidrojuši, ka Mliņiks 1991. gada 30. jūlijā, būdams Rīgas milicijas īpašu uzdevumu nodaļas (OMON) komandieris, izveidojis organizētu grupu.

Kopā ar Laktionovu, Rižovu un Konstantīnu Mihailovu viņi nogalinājuši septiņus Lietuvas Republikas muitas darbiniekus un vienu smagi ievainojuši.

Pagaidām Lietuvā sodu saņēmis vien Mihailovs. Pārējo aizturēšanai izdots Eiropas aresta orderis.

Kā ziņots, omonieši piekāvuši muitniekus, tad likuši tiem nogulties uz grīdas un nogalinājuši ar šāvieniem pakausī. Viens no slepkavu upuriem Tomas Šjarns izdzīvoja un ir galvenais apsūdzības liecinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!