Krievija piektdien aicināja iecelt "objektīvu" sūtni sarunās par Kosovas statusu pēc tam, kad pašreizējais sūtnis bijušais Somijas prezidents Marti Ahtisāri nosodīja Maskavu par pretošanos šīs reģiona neatkarībai.
"Ja viena puse sarunās nevar pieņemt Ahtisāri ierosinātos priekšlikumus Kosovas jautājumā, uzdevums turpināt sarunas jāuztic objektīvam starptautiskam sūtnim," teica Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievija kategoriski iebilst pret virzību uz Kosovas neatkarību ANO atbalstītajās sarunās, un Ahtisāri šo nostāju kritizēja ceturtdien publicētajā intervijā Somijas laikrakstam "Laensi-Savo".

"Krievija (...) nenostiprina savu starptautisko stāvokli, bet gan tieši pretēji - vājina to," viņš teica intervijā.

Jautāts par šo izteikumu, Lavrovs sacīja, ka neesot to dzirdējis, "taču, ja tāds ir, es to uzskatu par nepiemērotu".

Ahtisāri izstrādājis priekšlikumu, kas paredz piešķirt Kosovas etniskajiem albāņiem starptautiski pārraudzītu neatkarību, savu konstitūciju, karogu un himnu. Krievija noraidījusi šo plānu kā Serbijas teritoriālās integritātes pārkāpumu un ar šādu nostāju draud bloķēt vienošanos ANO Drošības padomē.

Krievija paziņojusi, ka tā noteiks veto jebkuram risinājumam, kas nebūs pieņemams tās sabiedrotajai Serbijai, kas kategoriski iebilst pret neatkarības piešķiršanu provincei, kuru tā uzskata par savas kultūras un reliģijas šūpuli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!