Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pagājušajā nedēļas nogalē Omskā drošības iestāžu darbinieki ielauzās 72 gadus vecā invalīda Vladimira Beshļbenija dzīvoklī, izkratīja to un pensionāru aizturēja uz aizdomu pamata par apvērsuma plānošanu, raksta "The Moscow Times".

Vīrs ir viens no tūkstošiem Krievijas iedzīvotāju, kurš uzskata, ka PSRS juridiski nebeidza eksistenci pirms trīs desmitgadēm. Viņš sevi turpina uzskatīt par padomju pilsoni un kopā ar citiem līdzīgi domājošajiem nodibinājis neformālu domubiedru grupu.

Tas bijis pietiekami, lai par Krievijai garā nepiederīgo pensionāru aizturētu un noteiktu viņam mājas arestu līdz tiesai, apsūdzot viņu apvērsuma organizēšanā. Kratīšanā izņemta un konfiscēta arī viņa Padomju Savienības gados izdotā pase, kuru viņš nekad nav iemainījis pret Krievijas Federācijas izdotu dokumentu.

Beshļebnijam, ja viņš tiks atzīts par vainīgu musināšanā uz dumpi, draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

Nelielā "PSRS pilsoņu" grupa varas acīs esot ekstrēmistu organizācija, bet paši tās biedri pat neuzskata sevi par opozīciju. Kāds Beshļebnija paziņa "Novaja Gazeta" paudis sašutumu, ka tiesībsargu acīs ar spieķi ejošais vīrs varētu plānot varas pārņemšanu.

Kopš 2018. gada Krievijas varasiestādes asi vērsušās pret daudziem pavalstniekiem, kuri neatzīst Padomju Savienības sabrukumu. Tomēr līdz šim neviena apsūdzība nav noslēgusies ar bargu sodu, atzīmē Krievijas medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!