Foto: LETA
Krievijā ietilpstošajā Baškortostānas republikā aizturēts 19 gadu vecs students, kurš internetā draudējis Jaungada naktī republikas galvaspilsētā Ufā īstenot līdzīgu uzbrukumu tam, kādu pastrādāja norvēģu labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, pirmdien informēja Krievijas Federālā drošības dienesta Baškortostānas pārvaldes preses dienests.

Pēc tā sniegtajām ziņām, anonīms brīdinājums par to, ka Ufā vietās, kur Jaungada gada naktī pulcējas daudz cilvēku, notiks terorakts ar šaujamieroču izmantošanu, internetā parādījies ceturtdien, 27.decembrī, bet svētdien, 30.decembrī, policija konstatējusi, ka brīdinājumu ievietojis Ufas Statistikas, informātikas un skaitļošanas tehnikas koledžas ceturtā kursa students Vladimirs Kilmajevs. Pēc aizturēšanas Kilmajevs apgalvojis, ka brīdinājumu ievietojis izklaidējoties un neesot plānojis nevienam uzbrukt. Pašlaik tiek lemts, vai pret viņu ierosināt krimināllietu.

Turklāt Kilmajevs savam draudu paziņojumam izmantojis tekstu no nenoskaidrotas personas decembra vidū internetā ievietota draudu paziņojuma veikt šādu uzbrukumu Baškortostānas kaimiņrepublikas Tatarstānas galvaspilsētā Kazaņā un nedaudz vēlāk ievietota identiska paziņojuma, Kazaņas vietā minot Ufu. Savukārt Kilmajeva paziņojumā oriģinālais elements bijis minētais uzbrukuma laiks - Jaungada nakts.

Norvēģu labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks  2011.gada 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas". 2012.gada 24.augustā Bēringam-Breivīkam tika piespriests  21 gada cietumsods. 21 gads ir maksimālais ieslodzījuma termiņš, kādu var piespriest Norvēģijā, taču, tuvoties termiņa beigām, tiesa ieslodzījumu var pagarināt, ja atzīs, ka Bērings- Breivīks  joprojām apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!