Foto: EPA/Scanpix/LETA
Maskavā aizturēti trīs detektīvi, kas tiek turēti aizdomās par privātu datu meklēšanu, kas vēlāk izmantoti opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija izmeklēšanās, vēsta ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz avotu tiesībsargājošajās struktūrās.

Aizturēti Pjotrs Katkovs, Aleksandrs Zaļencovs un Igors Zaicevs, kas, cita starpā arī izmantojot viltotus policijas darbinieku dokumentus, nodarbojušies ar privātpersonu datu meklēšanu tumšajā tīmeklī, par ko saņēmuši honorārus, klāstījis avots.

Vīrieši tiek apsūdzēti dokumentu viltošanā un telefonsarunu privātuma noteikumu pārkāpšanā. Aizturētie apgalvo, ka nav zinājuši, kā uzdevumā viņi informāciju vākuši.

Kā vēsta tīmekļa izdevums "Baza", aizdomās turamie, kas 2020.gadā atvēruši detektīvaģentūru, saņēmuši vairāku Federālā Drošības dienesta (FDD) darbinieku telefonsakaru datus, kā arī noskaidrojuši viņu telefonu numurus.

Kā skaidrojis Navaļnijs, šie FDD darbinieki piedalījušies viņa indēšanas operācijā.

Navaļnija saindēšanā varētu būt iesaistīti astoņi FDD darbinieki, kas kopš 2017.gada viņam sekojuši, konstatēts 2020.gada nogalē publicētajā žurnālistu pētījumā, ko veicis tīmekļa medijs "The Insider", pētnieciskais centrs "Bellingcat", telekanāls CNN un žurnāls "Der Spiegel".

Viņi sekojuši Navaļnijam arī uz Tomsku, kur politiķis atradās līdz brīdim, kad viņam palika slikti.

Vēlāk Navaļnijs publiskoja telefonsarunas ierakstu ar vienu no pētījuma figurantiem Konstantīnu Kudrjavcevu. Tās gaitā viņš faktiski atzinās, ka piedalījies Navaļnija saindēšanas operācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!