Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka ASV eskadras mīnu kuģis "Džons Makkeins" otrdienas rītā pārkāpis Krievijas teritoriālo ūdeņu robežu Pētera Lielā līcī Japāņu jūrā, vēsta aģentūra TASS.

Saskaņā ar ministrijas paziņojumu ASV karakuģis "iebraucis divu kilometru dziļumā pār jūras robežas līniju". Krievijas karakuģis "Admirālis Vinogradovs" caur sakaru kanālu "brīdināja ASV eskadras mīnu kuģi par šādu darbību nepieļaujamību un iespēju pielietot taranēšanas manevru". Pēc šī brīdinājuma ASV kuģis atgriezies neitrālajos ūdeņos, informē Krievijas puse.

ASV ir atbildējušas uz šīm Krievijas apsūdzībām, norādot, ka minētā teritorija nav uzskatāma par Krievijas teritoriālajiem ūdeņiem.

ASV Jūras spēku Septītās flotes paziņojumā norādīts, ka kuģis šī līča rajonā izmantoja brīvas navigācijas tiesības, kā to nosaka starptautiskie likumi.

"Veicot šo operāciju, Savienotās Valstis nodemonstrēja, ka šie ūdeņi nav Krievijas teritoriālie ūdeņi un ka Savienotās Valstis nepiekrīt Krievijas apgalvojumiem, ka Pētera Lielā līcim ir vēsturisks statuss saskaņā ar starptautiskajām tiesībām," teikts paziņojumā.

ASV karaflote arī papildina, ka visas tās operācijas notiek starptautisko likumu ietvaros un ka ASV spēki darbosies visur, kur starptautiskās tiesības to atļauj.

Pētera Lielā līci par Krievijas iekšējiem teritoriālajiem ūdeņiem pasludināja PSRS Ministru padome. ASV un virkne citu valstu šo statusu neatzina tālāk par parastajām 12 jūdzēm no Krievijas krasta līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!