Krievijas Veterinārais dienests atcēla Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes" struktūrvienības "Pasvalio surine" un Lietuvas gaļas pārstrādes uzņēmuma "Agrovet" eksporta licences.

Aizliegums stājies spēkā otrdien.

Turklāt joprojām nav atjaunotas Lietuvas piena pārstrādes kompāniju "Rokiškio sūris" un "Marijampoles pieno konservai" eksporta licences.

"Mēs daudz strādājam, lai ievērotu Krievijas izvirzītās prasības, laboratorijās veikto testu metodes pašlaik ir atbilstošas, visa eksportējamā produkcija tiek pārbaudīta saskaņā ar Krievijas standartiem. Valsts iestādes un uzņēmēji pieliek visas iespējamās pūles eksporta atsākšanai vistuvākajā laikā," sacīja Lietuvas Valsts Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Kazimirs Lukausks.

Pašlaik Krievijas standarti atšķiras no Eiropas Savienības (ES) prasībām, kas ir galvenā problēma, sacīja Lukausks.

Lietuvas vēstnieks Krievijā Antans Vinkus norāda, ka Lietuvas un Krievijas uzņēmumu sadarbības stiprināšana ir svarīga, lai panāktu abpusēji izdevīgu rezultātu.

Kā ziņots, augustā Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests aizliedza ievest valstī četru lielu Lietuvas uzņēmumu ražotos piena produktus, kuru sastāvā esot atrastas tetraciklīna grupas antibiotikas. Vēlāk šim sarakstam tika pievienoti vēl pieci uzņēmumi.

Krievijā attiecībā uz iespējamo kaitīgo vielu klātbūtni pienā ir stingrāki noteikumi nekā Eiropas Savienībā, tomēr Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus nav slēpis pārliecību, ka Krievija šādā veidā mēģina aizsargāt pati savu tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!