Foto: EPA/LETA
Grafiks lidojumiem uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) var tik izmainīts, saistībā ar nopieciešamajām nesējraķešu "Sojuz" dzinēju pārbaudēm, otrdien informē ziņu aģentūra "Interfax".

Speciālisti norāda, ka jāpārbauda "Sojuz" dzinējs "RD-0110", kura kļūme izraisīja kravas kuģa "Progress" avāriju 24. augustā .

Tiek apsvērta gan plānotā kravas kuģa "Progress M-13M" reisa, gan pilotējamā kuģa "Sojuz TMA - 22" starta pārcelšana. Transportkuģa startu no 14. oktobra varētu pārcelt uz 1. novembri, bet pilotējamā kuģa starts paredzētā 28. oktobra vietā varētu notikt 14. vai 15. novembrī. Lai SKS nepaliktu bez apkalpes, tiks pārcelta arī plānotā pašreizējās ekipāžas atgriešanāsar kuģi "Sojuz TMA -O2M", kurai bija jānotiek 17 novembrī. Kosmonauti uz zemes nonāktu tikai 22. novembrī.

Avoti kosmiskās industrijas organizācijās norāda, ka pēc "Progress M-12M" katastrofas izmeklēšanas komisija ieteica atkārtoti pārbaudīt visus nesējraķešu "Sojuz" dzinējus.

To var paveikt tikai rūpnīcās Krievijā, līdz ar to no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā jāatgādā nesējraķešu "Sojuz - U" un "Sojuz - FG" trešās pakāpes.

Šobrīd reisu uz SKS gaida Krievijas pārstāvji Antons Škaplerovs un Anatolijs Ivanišins, kā arī amerikānis Daniels Bērbanks. Sākotnēji viņu starts bija paredzēts 22. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!