Krievija atteikusies no nodoma aizliegt gaļas importu no Eiropas Savienības (ES) valstīm ar šā gada 1.aprīli un vēlas rast ar Briseli kompromisu attiecībā uz produktu drošības standartiem, teikts ceturtdien izplatītajā Krievijas pārtikas uzraudzības aģentūras "Rosselhoznadzor" paziņojumā.
"Mēs nekādā gadījumā neplānojam aizliegt dzīvnieku valsts izcelsmes produktu importu no ES. Mēs vēlamies vienoties ar ES visos jautājumos," norādīja "Rosselhoznadzor" vadītājs Aleksejs Aleksejenko.

Krievija ir svarīgs ES gaļas eksporta tirgus, kas Eiropas fermeriem katru gadu ienes simtiem miljonus eiro, taču Maskava sūdzas par zemas kvalitātes produktiem un vājiem drošības standartiem.

Krievija pirms vairāk nekā gada aizliedza Polijas gaļas un lauksaimniecības produktu importu, apgalvojot, ka caur Poliju Krievijā tiek ievesti apšaubāmas izcelsmes produkti no trešajām valstīm.

Krievijas varas iestādes marta sākumā piedraudēja apturēt gaļas importu no ES valstīm, ja līdz 31.martam tai netiks iesniegti detalizēti sanitārie ziņojumi.

Jautājums par gaļas un augu produkcijas drošību apgrūtina Krievijas un ES attiecības jau vairākus gadus, kopš blokā sākās jaunu valstu uzņemšana, caur kurām, pēc Krievijas domām, var piegādāt šaubīgas izcelsmes gaļas un augu valsts produkciju.

Savukārt Polija vaino Krieviju negodīgu lēmumu pieņemšanā politisku apsvērumu dēļ. Šī iemesla dēļ valsts kopš novembra bloķē Krievijas un ES sarunas par jaunā ekonomiskās sadarbības līguma parakstīšanu, kas varētu nodrošināt stabilas naftas un gāzes piegādes no Krievijas uz Eiropu.

Eiropas Komisija uzskata, ka embargo piemērošana no Krievijas puses pret Poliju nav taisnīga.

2006.gada beigās Krievija piedraudēja ar šo gadu samazināt gaļas un augu produkcijas ievešanu no ES, paužot bažas par Bulgārijā un Rumānijā ražotās produkcijas atbilstību pārtikas drošības standartiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!