Ceturtdien Krievijas galvenajā kosmosa stacijā, Baikonuras kosmodromā tiek atzīmēta tā piecdesmitā pastāvēšanas gadadiena, informē ārvalstu prese.
No šī centra orbītā tika raidīts pirmais satelīts un kosmosā devās pirmais cilvēks, un tas atrodas kaimiņvalsts Kazahstānas stepēs.

Gadadienas svinīgās ceremonijas laikā to apmeklēs arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa Kazahstānas kolēģis Nursultans Nazarbajevs.

Baikonura ir pasaulē vecākais kosmodroms, raksta BBC. Šī attālā, slepenā vieta tika izvēlēta 1955.gadā, lai tur izveidotu bijušās Padomju Savienības kosmosa programmas galveno centru.

Vēlāk tika izveidota un kosmodroma vārdā nosaukta kāda pilsēta Kazahstānā, kas patiesībā atrodas 400 kilometru attālumā no Baikonuras. Tā bija Padomju Savienības vadītāju viltība, lai maldinātu cilvēkus, kuri varētu mēģināt noskaidrot kosmodroma atrašanās vietu.

Kosmodroma panākumi ir iespaidīgi – no turienes 1957.gadā orbītā tika raidīts pirmais mākslīgais Zemes pavadonis “Sputnik-1”, bet pēc četriem gadiem kosmosā devās pirmais cilvēks, kosmonauts Jurijs Gagarins.

Pēc Padomju Savienības sabrukuma daudzi domāja, ka tās ir arī kosmodroma beigas, taču Kazahstāna piekrita iznomāt šo teritoriju Krievijai, un šis līgums beigsies tikai 2050.gadā.

Krievija veido vēl vienu kosmosa centru pašos valsts ziemeļos, taču novietojums padara to nepiemērotu palaišanai kosmosā. Baikonuras kosmodroms bieži tiek izmantots satelītu palaišanai un Starptautiskās kosmosa stacijas apgādei, kas tagad atrodas Zemes orbītā.

Arī Kazahstāna plāno no turienes nākotnē palaist savus satelītus, un sadarbībā ar Krieviju attīsta videi draudzīgāku aprīkojumu. Tādējādi Kazahstāna vēlas samazināt piesārņojumu, ko rada raķešu degviela un izmeši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!