Krievijā šodien tiek atzīmēta politisko represiju upuru piemiņas diena. Šī diena tika apstiprināta 1991.gadā, vienlaicīgi pieņemot likumu "Par politisko represiju upuru reabilitāciju".
Saskaņā ar oficiālajiem datiem laika posmā no 1921. līdz 1953.gadam bijušajā Padomju Savienībā no politiskajām represijām cieta 4 060 306 cilvēki, no kuriem nošauti 799 455 cilvēki.

Visaktīvāk represijas notika 1937. un 1938.gadā, kad tika notiesāti 1,3 miljoni cilvēku, no kuriem 682 000 tika nošauti.

Piemiņas pasākumu ietvaros Krievijas Mūsdienu vēstures centrālajā valsts muzejā trešdien tika atklāta izstāde "GULAGa vēstures mācības" par politiskajām represijām bijušajā Padomju Savienībā.

Izstādes mērķis ir atjaunot saistību ar laiku, parādīt, ka GULAGa nometnēs un cietumos sākās daudzi procesi, kas noteica Krievijas likteni 20.gadsimtā, pavēstīja muzeja pārstāvis.

Izstādē var iepazīties ar informāciju par vienu no nežēlīgākajām GULAGa politisko ieslodzīto nometnēm - "BC 389/36" ("Perma-36"), kā arī apskatīties ieslodzīto fotogrāfijas, ko varas iestādes gadiem ilgi atrāva no tuviniekiem, kam atņēma vārdus, tā vietā piešķirot numuru, bet māju vietā - pastiprinātā režīma kameru.

Izstādes atklāšanas ceremonijā piedalījās dažādus konfesiju garīdznieki un organizācijas un pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Azerbaidžānas, Armēnijas, Gruzijas, Izraēlas, Moldāvijas un Ukrainas vēstniecībām, kā tautiešiem nācās izciest cietumsodu nometnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!