Krievija Baltijas jūras valstu valdību vadītāju ceturto tikšanos, kas pirmdien notiks Sanktpēterburgā, uzskata par "autoritatīvu forumu, kas nosaka reģiona valstu sadarbības stratēģiju", paziņojis Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Aleksandrs Jakovenko.
Viņš uzsvēra, ka "šāda Krievijas attieksme ir balstīta uz dziļām nacionālām interesēm, kuru īstenošanai ir nepieciešamas stipras saiknes ar Eiropas valstīm visā attiecību spektrā - tirdznieciski ekonomiskajos sakaros, drošības garantēšanas jautājumos, demokrātisko institūtu nostiprināšanā un cilvēktiesību aizsardzībā, cīņā ar noziedzību un terorismu, ekoloģijā, izglītībā, veselības aizsardzībā" un citās jomās.

Pēc Krievijas ĀM pārstāvja teiktā, pēc Krievijas premjerministra Mihaila Kasjanova ielūguma uz tikšanos ieradīsies Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Vācijas, Dānijas, Zviedrijas, Norvēģijas un Islandes valdību vadītāji, kā arī Eiropas Komisijas un Eiropas Savienības prezidējošās valsts Spānijas pārstāvji.

Pievēršoties problemātikai, kuru paredzēts apspriest tikšanās laikā, Jakovenko informēja, ka "paredzams apmainīties viedokļiem par plašu jautājumu loku, kas skar reģiona intereses" un noteikt galvenos virzienus tālākai sadarbības attīstībai, "balstoties uz Baltijas jūras valstu padomes desmit gadu darbības rezultātu analīzi, ņemot vērā Eiropā un pasaulē notiekošās izmaiņas".

Turklāt, pēc viņa teiktā, "tikšanās laikā, bez šaubām, izskanēs tēma par BJVP attīstības perspektīvām ES gaidāmās paplašināšanās apstākļos, Kaļiņingradas apgabala dzīvības funkciju nodrošināšanu". Tāpat tikšanās dalībnieki ir nolēmuši apmainīties viedokļiem par sadarbību enerģētikas, transporta, mūsdienu informācijas tehnoloģiju jomās, cīņā ar noziedzību un terorismu, infekcijas slimībām, civilās drošības garantēšanā, piebilda Jakovenko.

Krievijas ĀM pārstāvis arī piebilda, ka BJVP valstu valdību vadītāju tikšanās kļūs par "svarīgu noslēguma akordu" gadu ilgajai Krievijas prezidentūrai BJVP, kuru jūnija beigās pārņems Somija. Pēc "Interfax" ziņām BJVP valstu vadītāju tikšanās piedalīsies arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

BNS jau ziņoja, ka ministru prezidents Andris Bērziņš svētdien, pēc oficiālās vizītes Islandē noslēgšanās, dosies uz Sanktpēterburgu, kur pirmdien piedalīsies BJVP 4.sanāksmē.

Premjera ārlietu padomnieks Atis Sjanīts BNS informēja, ka premjers, uzstājoties ar runu, pievērsīšot arī uzmanību Latvijas attiecībām ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!