Krievijā piektdien stājās spēkā likums par naudas atmazgāšanas novēršanu, ar kuru Maskava vēlas likvidēt iespaidu par Krieviju kā par valsti, kur zeļ šaubīgas finansu transakcijas.
Krievijā ir izveidota finansu uzraudzības komisija, lai panāktu, ka Krievija tiek svītrota no to valstu melnā saraksta, kuras pietiekami daudz pūļu nevelta cīņai pret netīrās naudas atmazgāšanas noziegumumiem, sacīja Valsts domes Budžeta komisijas vadītājs Aleksandrs Žukovs televīzijai NTV.

Jaunais likums paredz, ka komisija reģistrēs visas banku transakcijas, kas lielākas par 600 000 rubļu (aptuveni 12,5 tūkstoši latu), noskaidrojot konta īpašnieka vārdu, nodokļu maksātāja numuru, kā arī mājas adresi.

Naudas atmazgāšanas apjomi Krievijā "kavē godīgu Krievijas uzņēmēju darbību ārvalstīs un nodara kaitējumu valsts tēlam", teica Žukovs.

Krievijas institūcijas aprēķinājušas, ka 2000.gadā vien nelikumīgas finansu darbības apjoms Krievijā sasniedza 100 miljardus dolāru (aptuveni 64 miljardus latu).

2000.gadā no Krievijas aizplūdušais kapitāls sasniedza apmēram 25 miljardus dolāru (aptuveni 16 miljardus latu), un apmēram puse šīs summas gūta no kriminālas darbības.

Pagājušā gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja jaunu likumu naudas atmazgāšanas novēršanai, un nākamajā mēnesī Krievijai tik tikko izdevās izvairīties no starptautiskās organizācijas cīņai pret naudas atmazgāšanu ("Financial Action Task Force", FATF) sankcijām par nepieciešamo pasākumu neveikšanu cīņā pret finasiālo noziedzību.

Par finansiālās uzraudzības aģentūras izveidošanu Krievija paziņoja pagājušā gada oktobrī.

Tomēr Krievija tik un tā ir atstāta FATF izveidotajā to 19 valstu "melnajā sarakstā", kuras nepietiekami sadarbojas cīņā pret naudas atmazgāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!