Krievija ceturtdien sekmīgi izmēģinājusi starpkontinentālo ballistisko raķeti "Topoļ RS-12M", kas paredzēta pretraķešu aizsardzības sistēmu pārvarēšanai, vēsta šīs valsts ziņu aģentūras, atsaucoties uz Krievijas stratēģisko kodolspēku vadību.

Raķete palaista no Pļeseckas kosmodroma Krievijas ziemeļos, 25 minūtēs nolidojusi aptuveni 6000 kilometru un trāpījusi mācību mērķī poligonā, kas atrodas Kamčatkas pussalā.

Kā norādījis stratēģisko kodolspēku informācijas dienesta vadītājs Aleksandrs Vovks, šā izmēģinājuma mērķis bijis noslīpēt tehniku "potenciālam kaujas lietojumam pret ballistiskajām raķetēm, kas bāzētas uz zemes".

"Pieredze liecina, ka ekonomiskākie un visātrāk panākamie pretpasākumi pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidei ir tā dēvētie asimetriskie pasākumi," viņš norādījis.

Proti, pēc Vovka teiktā, raķetei jābūt grūtāk pamanāmai un tās trajektorijai - mazāk prognozējamai, lai pretraķešu aizsardzības sistēmas to nevarētu atklāt.

Kā ziņots, Krievija nav apmierināta ar ASV plāniem izvietot Eiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas daļas, kurās izmantotas uz zemes bāzētas pārtvērējraķetes. Vašingtona jau parakstījusi līgumus ar Čehiju un Poliju par pretraķešu aizsardzības vairoga daļu izvietošanu šajās valstīs, vēl vairāk aizkaitinot Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!