Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija pulcina savas militārās vienības vienības Slovjanskas tuvumā un tām ir "daļēji panākumi" notiekošajās kaujās tās tuvumā, atsaucoties uz Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba pausto, vēsta CNN.

Ukraiņu puse vēsta, ka Krievijas spēki gatavojas atsākt ofensīvu pret Slovjansku. Tai blakus esošā Kramatorska, kurā dzīvoja ap 160 000 cilvēku pirms kara, ir lielākā Ukrainas kontrolē esošā Doņeckas apgabala pilsēta .

Paziņojumā atklāts, ka Slovjanskas virziena ofensīvai sapulcinātas militārās vienības ap 20 bataljona taktisko grupu apmērā. Jau iepriekš okupantu spēki nesekmīgi centās uzbrukt divām mazākām pilsētām uz ziemeļiem no Slovjanskas – Barvinkovei un Svjatohirskai (bultas kartē zemāk).

Ģenerālštābs vēsta, ka uz austrumiem esošajā Severodoneckā, kas jau kopš 2014. gada pildīja Luhanskas apgabala pagaidu administratīvā centra lomu, kaujas ielās turpinās, Ukrainas armijai pret piektdienas vakaru atgūstot daļu iepriekš zaudēto teritoriju.

Kaujas saasinājušās arī uz ziemeļiem no Ukrainas otras lielākās pilsētas Harkivas, kur Ukrainas spēki pēdējo nedēļu laikā ir atguvuši plašu teritoriju. Ģenerālštābs ziņo, ka Krievijas spēki cenšas ierobežot ukraiņu virzību valsts robežas virzienā. Krievija okupētās teritorijas cenšas noturēt, izmantojot aviāciju, artilēriju, raķešu palaišanas iekārtas, mīnmetējus un tankus. Krievija uz ziemeļiem no Harkivas īstenojusi arī uzlidojumus Ukrainas spēku pozīcijām ar helikopteriem Mi-8.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!