Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijā tiek virzītas likumu izmaiņas, kuru pieņemšana ļaus ikvienam saņemt Krievijas pastāvīgā iedzīvotāja statusu pret investīcijām vismaz 10 miljonu Krievijas rubļu (aptuveni 110 000 eiro) apmērā, vēsta "The Moscow Times".

Likumprojektu virza Krievijas Ekonomikas ministrija, kura tādējādi cerot piesaistīt investorus no "problemātiskām jurisdikcijām" Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Āzijā.

Pastāvīgā iedzīvotāja statuss Krievijā cilvēkam dod līdzīgas tiesības kā Krievijas pilsoņiem, taču viņiem nav basstiesību, kā arī viņi nav pakļauti obligātajam militārajam dienestam. Vienlaikus uz viņiem attiecas visas tās pašas nodokļu nomaksas prasības, kādas tās ir Krievijas pilsoņiem. Nodokļu sistēma Krievijā pret valstī uzņēmējdarbību veicošiem ārvalstniekiem ir daudz prasīgāka. Pastāvīgā iedzīvotāja statuss atceļ arī nepieciešamību kārtot vīzas, strādāt bez darba atļaujas saņemšanas, kā arī iegādāties īpašumus ar atvieglotiem nosacījumiem. Papildu ieguvums ir arī iespēja bez vīzas doties uz tām valstīm, ar kurām Krievijai ir bezvīzu režīms.

Šāda tā dēvēto "zelta vīzu" shēmu savulaik ieviesa arī Latvija, kā arī Kipra un Grieķija, un tieši Krievijas pilsoņi bija vieni no biežākajiem to izmantotājiem, lai tādējādi iegūtu tiesības uzturēties visā Šengenas zonā. Šādas shēmas joprojām spēkā ir arī dažādās Karību jūras zemēs un citviet, turklāt, kā, atsaucoties uz ekspertiem, raksta "Izvestja", Krievijā plānotā shēma ir salīdzinoši dārgāka iepretim tās piedāvātajiem ieguvumiem.

Desmit miljonu rubļu liela investīcija uzņēmuma izveidei, kā arī vismaz desmit vietējo darbinieku nodarbināšana tajā ir lētākais "zelta vīzas" variants. To var iegūt arī, iegādājoties īpašumu vai valdības obligācijas par vismaz 30 000 000 rubļu jeb 330 000 eiro apmērā. Salīdzinājumam, Grieķijā līdzīgas privilēģijas var iegūt par 250 000 eiro investīcijām.

Likumprojekts paredz, ka pretendentiem varētu būt nepieciešams izturēt arī krievu valodas pārbaudi, kā arī deklarēt savus kontus bankās citās valstīs. Šīs prasības šo programmu varētu ievērojami sašaurināt interesentu loku par Krievijas programmu.

Krievijā pašā līdz šim bijusi visai nelabvēlīga attieksme pret citu valstu "zelta vīzu" shēmām, jo tās daudziem Krievijas bagātākajiem pilsoņiem ļāvušas nobēdzināt savus materiālos līdzekļus aiz robežām. Lai atvilinātu kaut daļu no tiem atpakaļ, Krievija pirms dažiem gadiem ieviesusi nodokļu amnestijas programmu, dēvētu par "Titova sarakstu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!