Saskaņā ar starpvalstu vienošanos Krievija ievedusi Dienvidosetijā robežsardzes spēkus, kuri uzsākuši šīs republikas robežu ar Gruziju sargāšanu, sestdien medijiem pavēstīja Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) Dienvidu federālā apgabala robežsardzes pārvaldes priekšnieks Nikolajs Lisinskis.
“Robežsardzes spēku pārvalde tiks izvietota Chinvali, bet citi – gar visu robežu. Krievijas robežsardzes spēku vienības jau ievestas Dienvidosetijā, un novietotas gar robežu,” paziņoja Lisinskis.

Lisinskis noliedza, ka robežsargu ievešana Dienvidosetijā ir saistīta ar Gruzijā paredzētajām NATO mācībām.

“Šī jautājuma risināšanai pēc Dienvidosetijas un Abhāzijas vadības lūguma gatavojāmies sen, taču vienošanās trūkuma dēļ līdz šim nebijām varējuši uzsākt uzdevuma izpildi,” norādīja Lisinskis.

Tāpat robežsargu priekšnieks pastāstīja medijiem, ka robežu apsargāšanā tiks izmantoti jauni mūsdienu tehniskie līdzekļi – bezpilotu lidaparāti, videonovērošana, lokācijas noteicēji. Dzeloņstiepļu žogi netiks uzstādīti.

Lisinskis nenosauca ievesto robežsargu skaitu, vien norādīja, ka “viņu ir pietiekoši, lai izpildītu uzdevumu”.

Vienošanās par republiku robežu kopīgu apsargāšanu tika parakstīta Maskavā ceturtdien, 30.aprīlī. Parakstot dokumentu, puses norādīja uz tā aktualitāti saistībā ar NATO mācībām Gruzijā. Krievijas Prezidents Dmitrijs Medvedevs ceremonijā norādīja, ka tuvākajā laikā paredzēts parakstīt vēl aptuveni 30 dokumentus, kas nosaka Krievijas, Abhāzijas un Dienvidosetijas attiecību tiesiskos pamatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!