Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija saviem kaimiņiem ir bīstama ne tāpēc, ka vēlētos paplašināt impēriju, bet gan tāpēc, ka saprot – tās laiks tuvojas beigām, uzskata Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

"Krievijas iespēju logs aizveras. Šodien varenām lielvalstīm tā ir kļuvusi par reģionālu eiropiešu risku, ar ko tiem iesaka nodarboties patstāvīgi," Kaljulaidas teikto intervijā raidsabiedrībai ERR citē portāls "Delfi.ee".

"Tajā arī slēpjas tā bīstamība, kuru mēs pastāvīgi cenšamies izskaidrot mūsu Rietumu partneriem. Tas ir iemesls, kura dēļ Krievija tieši tagad ir bīstama – pateicoties tam, ka pati redz, kā viņas iespēju logs aizveras," klāsta prezidente.

Krievija meklē savā izpratnē gudrus veidus, kā graut mūsu kopējās vērtībās balstīto vienotību, viņa skaidro. Tā cenšas kādu pārvilināt savā pusē kaut vai ar ekonomiskiem līdzekļiem, lai stiprinātu plaisas mūsu rindās.

"Tas viss nemaksā dārgi. Iejaukšanās vēlēšanās prasa noteiktus līdzekļus, bet principā tas ir ievērojami lētāk nekā fiziska iejaukšanās," stāsta Kaljulaida.

"To visu Krievija dara, zinot, ka tās iespēju logs aizveras, un tagad ir jautājums par to, uz ko būs gatava, lai izmantotu šo iespēju, kamēr tā nav galīgi zudusi. Bet, iespējams, tā jau ir pilnībā zudusi," uzskata prezidente.

Viņas izpratnē priekšstati par to, ka Krievija grib paplašināt impēriju, ir novecojuši. Prezidente pasvītro, ka jebkuras impērijas uzturēšana prasa līdzekļus. Taču ar vāju ekonomiku un bēdīgu demogrāfisko situāciju tādus līdzekļus nav iespējams garantēt, domā Kaljulaida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!