Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Krievija ir jāsauc pie atbildības par Malaizijas pasažieru avioreisa lidmašīnas MH17 notriekšanu 2014. gada vasarā Ukrainas austrumos.

Porošenko to otrdien, kad aprit četri gadi kopš MH17 traģēdijas, ierakstījis savā "Facebook" lapā, norādot, ka Ukraina sniedz katastrofas izmeklētājiem visu nepieciešamo palīdzību.

MH17 tika notriekta virs Ukrainas austrumiem 2014. gada 17. jūlijā. Bojā gāja visi 298 uz klāja esošie cilvēki.

"Vienotā izmeklēšanas komanda (JIT), ko veido Austrālijas, Beļģijas, Malaizijas, Nīderlandes un Ukrainas pārstāvji, ir noskaidrojusi, ka lidmašīnu notrieca ar "Buk" raķešu kompleksu, kas piederēja Krievijas bruņotajiem spēkiem un atvesta no Krievijas Federācijas. Tāpēc Krievija ir jāsauc pie atbildības par šo teroraktu," raksta Porošenko.

Maijā JIT paziņoja, ka lidmašīnas notriekšanā izmantotā "Buk" sistēma piederējusi Krievijas 53. pretgaisa aizsardzības raķešu brigādei.

Krievija savu atbildību MH17 lietā noliedz.

Jūnijā Eiropas Savienības (ES) līderi aicināja Maskavu atzīt savu atbildību par MH17 notriekšanu un sadarboties, lai noskaidrotu patiesību un panāktu taisnīgumu. Eiropa arī pagarināja ekonomiskās sankcijas, kas Krievijai noteiktas agresijas pret Ukrainu dēļ 2014. gadā.

Konfliktā Ukrainas austrumos ir gājuši bojā vairāk nekā 10 300 cilvēku.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā vaino prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedz, notikušajā vainojot Kijevu.

Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidiMH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!