Krievija apsūdz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis no Austrumeiropas, ka tās ienes 25 valstu savienībā savus "pagātnes rēgus" un rada spriedzi attiecībās ar Maskavu, raksta avīze "Financial Times" (FT).
Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs teica, ka šo valstu attieksme apgrūtinājusi iespēju Krievijai un Eiropai veidot ilgtermiņa "stratēģiskās partnerattiecības". Tas ir viens no galvenajiem tematiem šīsnedēļas abu pušu galotņu apspriedē.

Sarunā ar FT Čižovs pauda cerību, ka Sočos paredzētajā galotņu apspriedē valdīs "lietišķa atmosfēra" un tajā tiks izskatīts Krievijas un Eiropas strīdīgais jautājums par attiecībām enerģētikas jomā.

Tomēr, pēc viņa teiktā, ES 2004.gada paplašināšana, kad savienībai pievienojās astoņas bijušās komunistiskās valstis, padarījusi šīs attiecības sarežģītākas. "Pēc paplašināšanas ES mums nav kļuvusi vieglāka partnere," viņš teica FT. "Dažas, ne visas, jaunās dalībvalstis ienesušas ES savas fantomsāpes - cilvēkus, kas koncentrējas uz pagātnes pārestībām."

Taču Čižovs uzsvēra, ka abu pušu attiecībās nav iestājusies "krīze", un piebilda, ka ASV asie uzbrukumi varētu tuvināt tās.

Attiecībā uz ASV viceprezidenta Dika Čeinija apgalvojumu šomēnes, ka Maskava izmantojot savas naftas un gāzes rezerves kā "iebiedēšanas un šantāžas" līdzekli, Čižovs teica: "Šādām runām ir pretējs efekts eiropiešu domāšanas veidā."

FT norāda, ka ceturtdienas galotņu apspriedē dominējošais jautājums būs enerģija. Spiedze ir liela kopš marta, kad Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu devās uz Maskavu, lai prasītu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam atvērt Krievijas cauruļvadus trešās puses operatoriem apmaiņā pret atļauju kompānijai "Gazprom" iesaistīties ES mazumtirdzniecības tirgū.

"Gazprom" atbildēja ar runām par galvenās uzmanības pievēršanu Ķīnai un ASV un Eiropa izturas piesardzīgi pēc gāzes atslēgšanas Ukrainai Jaungadā, norāda laikraksts.

Čižovs norādīja, ka Krievija un Eiropa ir vajadzīgas viena otrai un Maskava ir ES "visstabilākā un drošākā" piegādātāja, taču atzina: "Varbūt mūsu attiecībās ir problēmas ar sabiedrisko attiecību aspektu, kuram abās pusēs jāveltī vairāk uzmanības."

Viņš teica, ka Krievija un ES spriež, kā Maskava varētu ratificēt enerģijas hartu - starptautisko līgumu par enerģijas piegādi, taču uzskata, ka rezultāti acīmredzot nav gaidāmi līdz jūlijā paredzētajai G8 galotņu apspriedei Sanktpēterburgā.

Pēc Čižova domām, hartu vispirms nepieciešams uzlabot, iekļaujot tajā tranzīta protokolu, kas aptver piekļuvi cauruļvadiem, un strīdu procedūru, kura, pēc viņa vārdiem, neiedarbojās janvāra konfliktā ar Ukrainu.

Šīsnedēļas galotņu apspriedē tiks atviegloti ierobežojumi vīzu izsniegšanā dažu veidu ceļojumiem, bet Čižovs pauda cerību, ka tas pavērs ceļu bezvīzu režīmam abu pušu attiecībās.

Apspriedē būs runa arī par jaunām Krievijas un ES "stratēģiskām partnerattiecībām", aptverot plašu divpusējo attiecību loku, lai nomainītu pašreizējo desmit gadu vienošanos, kuras termiņš beidzas 2007.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!