Krievijā dzīvojošajiem jauniešiem, kas nevēlas dienēt obligātajā militārajā dienestā, būs iespēja izvēlēties alternatīvu dienestu, piemēram, strādājot slimnīcās vai kā brīvprātīgie ugunsdzēsēji atbilstoši plāniem, kurus trešdien atklāja Krievijas darba ministrs Aleksandrs Počinoks.
Tomēr tiem, kas izvēlēsies alternatīvos dienestus, būs jādienē četrus gadus, un tas ir divas reizes ilgāk nekā obligātajā militārajā dienestā, Počinoks teica žurnālistiem Maskavā.

Karavīru māšu asociācija janvārī paziņoja, ka alternatīvo dienestu ilgumam ir jābūt tikpat garam kā militārajā dienestā, jo citādi tas izskatās kā sava veida soda mērs.

Māšu asociācija jau atkārtoti ir kritizējusi brutālu izturēšanos pret karavīriem Krievijas bruņotajos spēkos.

Aptuveni 20 tūkstoši jauniešu - desmitā daļa no 200 tūkstošiem iesaucamajiem - atteicās sākt dienestu 2000.gada rudenī, liecina armijas ģenerālštāba rīcībā esošā informācija.

Jauniešu skaits, kas izvairās no militārā dienesta, ir palielinājies, kopš 1999.gadā sākās Krievijas "pretterorisma operācija" Čečenijā.

Darba ministrs Počinoks sacīja, ka valdība ir radikāli mainījusi likumprojekta tekstu par alternatīvo dienestu, lai to pielīdzinātu starptautiskajām normām.

Krievijas Valsts domes priekšsēdētājs Genādijs Seļezņovs teica, ka parlaments par likumprojektu balsos pašreizējās sesijas beigās jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!