Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas federālais statistikas dienests "Rosstat" paziņojis, ka jūlijā valstī no Covid-19 miruši vairāk nekā 50 000 cilvēku, kas ir divreiz vairāk nekā minēts oficiālajos datos.

Krievijā ir ceturtais lielākais inficēto un mirušo skaits aiz ASV, Indijas un Brazīlijas.

Taču Krievijas oficiālā pandēmijas statistika tikusi daudz kritizēta, sevišķi oficiālais no Covid-19 mirušo skaits.

Piektdienas vakarā izplatītie "Rosstat" rāda daudz drūmāku ainu par pandēmiju Krievijā, nekā liecina valdības sniegtie dati, saskaņā ar kuriem jūlijā no Covid-19 miruši 23 349 cilvēki. Valdības skaitļos tiek iekļauti tikai tie nāves gadījumi, kur autopsijā kā galvenais nāves cēlonis norādīts Covid-19.

"Rosstat" plašāk definē nāves gadījums no Covid-19 un saskaņā ar dienesta datiem jūlijā Krievijā no koronavīrusa izraisītās slimības mira 50 421 cilvēks.

Turklāt saskaņā ar "Rosstat" datiem Krievijā pandēmijas laikā no Covid-19 miruši vairāk nekā 350 000 cilvēku, kamēr valdības dati rāda, ka mirušo skaits ir nedaudz virs 180 000.

Krievijas sabiedrībā valda liela skepse pret vakcinēšanos. 55% iedzīvotāju Krievijā neplāno vakcinēties, liecina aptauja, ko šomēnes publiskoja Krievijas lielākais neatkarīgais socioloģisko pētījumu uzņēmums Levada centrs.

Maskavā un vairākos Krievijas reģionos ir ieviesta daļēja obligātā vakcinācija pret Covid-19, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir vairākkārt aicinājis cilvēkus vakcinēties.

Krievijā pieejamas trīs pašmāju Covid-19 vakcīnas, bet neviena vakcīna, kas izstrādāta Rietumos.

Pašreiz Krievijā pilnībā vakcinēti ir tikai aptuveni 36 miljoni no 146 miljoniem valsts iedzīvotāju, vēsta tīmekļa vietne "Gogov", kas seko līdzi datiem par Covid-19 no reģioniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!