Foto: EPA/LETA
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien pauda neapmierinātību ar ASV plāniem izvietot plānotās pretraķešu aizsardzības sistēmas pārtvērējraķetes uz kuģiem Baltijas, Melnajā, Barenca un Ziemeļjūrā.

"Savienotās Valstis neizslēdz - un šādu iespēju tās ir pieļāvušas -, ka karakuģus ar pārtvērējraķetēm varētu izvietot ne tikai Vidusjūrā, bet arī Melnajā jūrā, Barenca jūrā, Ziemeļjūrā un Baltijas jūrā. Viņi mums saka, lai mēs nesatraucamies, ka šie plāni nav vērsti pret mums. Mēs to nevaram pieņemt," žurnālistiem lidmašīnā ceļā no Havaju salām uz Maskavu paziņoja Lavrovs, kurš Honolulu kopā ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu piedalījās Āzijas un Klusā okeāna valstu ekonomiskās sadarbības organizācijas (APEC) samitā.

NATO plānotās Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas nolūks ir nodrošināt aizsardzību pret raķešu uzbrukumiem no tādām neprognozējamām valstīm kā Irāna.

Iepriekš NATO ir noraidījusi Krievijas ierosinājumu izveidot atbildības zonas, uz kurām balstoties Maskava uzņemtos atbildību par dažu kaimiņvalstu aizsargāšanu no naidīgo valstu raķešu uzbrukumiem. Savukārt NATO ierosinājusi izveidot divas neatkarīgas pretraķešu aizsardzības sistēmas, kas savā starpā apmainītos ar informāciju. Krievija ir brīdinājusi, ka gadījumā, ja netiks ievērotas tās intereses, tā varētu veikt papildu drošības pasākumus, tostarp pastiprināt bruņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!