Krievija piektdien atteicās atlikt sestdien ieplānoto ASV kosmosa tūrista Denisa Tito lidojumu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) tās datora sabojāšanās dēļ, paziņoja Krievijas kosmosa aģentūras preses sekretārs Sergejs Gorbunovs.
ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) iesaka atlikt kosmosa kuģa "Sojuz", ar kuru lidos Tito, startu uz SKS, bet Krievija ir nolēmusi to īstenot paredzētajā laikā. Gorbunovs piebilda, ka šis lēmums tomēr var mainīties.

SKS datora sabojāšanās dēļ NASA nevar tieši sazināties ar stacijas apkalpi, tāpēc sakari jāuztur ar daudzkārt izmantojamā ASV kosmosa kuģa "Endeavour" starpniecību, kurš ir savienojies ar orbitālo kompleksu.

Tādēļ NASA ir nolēmusi pārcelt "Endeavour" atgriešanos Džona Kenedija kosmodromā Kanaveralas lidostā Floridā no 30.aprīļa uz 2.maiju.

Šo izmaiņu dēļ NASA sazinājās ar Krievijas kosmosa pārvaldi, lai noteiktu jaunu starta datumu kosmosa kapsulai "Sojuz", ar kuru ASV biznesmenis Deniss Tito un divi Krievijas kosmonauti dosies kosmosā.

"Endeavour" atvienošanās no SKS bija paredzēta sestdien apmēram sešas stundas pēc paredzētā "Sojuz" starta. Ja "Sojuz" mēģinātu savienoties ar SKS pirms "Endeavour" atvienošanās no tās, tad "Sojuz" nonāktu bīstami tuvu "Endeavour", paziņoja ASV kosmosa kuģa lidojuma direktors Fils Endželaufs.

Tomēr Krievijas kosmosa aģentūra nolēma, ka "Endeavour" būs īslaicīgi jāatvieno no SKS, lai ar staciju varētu savienoties "Sojuz", sacīja Gorbunovs.

60 gadus vecā Tito došanās kosmosā ir paredzēta sestdien no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā pēc tam, kad ASV, Eiropas valstis un Japāna šonedēļ piekrita šim lidojumam.

Tito maksā Krievijai 20 miljonus ASV dolāru (13 miljonus latu) par savu kosmosa ceļojumu, kļūdams par pirmo cilvēku, kas personīgi finansē lidojumu izplatījumā. Tito 10 dienu lidojumā uz SKS un atpakaļ uz Zemi viņam nav paredzēta nekāda operatīva loma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!