Krievija neratificēs Kioto protokolu, kas paredz ierobežot atmosfēras piesārņošanu ar siltumnīcas efektu izraisošām gāzēm, jo uzskata, ka pašreizējā veidā šis dokuments ierobežos valsts ekonomisko attīstību, otrdien Maskavā informējis prezidenta Putina padomnieks Andrejs Illarionovs.
Kopš pasaules lielākā piesārņotāja ASV atteikusi ratificēt šo visas pasaules klimatiskajam līdzsvaram ārkārtīgi svarīgo dokumentu, protokola liktenis atkarīgs no Krievijas lēmuma.

"Mēs nevaram atļauties noteikt ierobežojumus valsts sekmīgas ekonomiskas attīstības līmenim," Illarionovs sacīja pēc tikšanās ar Putinu.

Viņš piebilda, ka vairākas valstis, to vidū tādas, kuras klimata pārmaiņas jūt daudz vairāk, šādus ierobežojumus sev nav noteikušas. "Šīs valstis neuzņemas sev tik dārgas saistības, taču mums, kuri no klimata pārmaiņām tikpat kā neciešam, tas jādara."

Protokols var stāties spēkā, kad to būs ratificējušas tik daudz valstu, lai to radītā piesārņojuma summa sasniegtu 55 procentus no kopējā piesārņojuma daudzuma. Tas nav panākams bez Krievijas piedalīšanās, un Maskava savu nozīmi labi apzinās.

Tāpēc Putins pēdējā laikā jau vairākkārt licis noprast, ka Krievija varētu atteikties no protokola ratificēšanas. Viņš apšaubījis tā pamattēzi par ogļskābās gāzes, metāna un dažu citu gāzu saistību ar klimata pārmaiņām, lai gan starptautiska zinātnieku komisija jau 2001.gadā, atsaucoties uz jauniem pārliecinošākiem pierādījumiem, brīdināja, ka cilvēku saimnieciskā darbība bīstami veicina globālo sasilšanu. Putins pat, daļēji jokojot, izteicies, ka siltāks klimats ļaušot Krievijas iedzīvotājiem taupīt uz kažoku rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!