Foto: EPA/LETA
Krievijas nesaskata prespektīvas miera līguma noslēgšanai un citu jautājumu risinājumiem, kas saistīti ar Kuriļu salu problēmu, kamēr Japānā valda tik radikāla nostāja. To pēc sarunam ar savu Japānas kolēģi Seidzi Maeharu paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, informē aģentūra “RIA Novosti”.

Sagaidot Maeharu Maskavā, Lavrovs atzinis, ka labprātāk to darītu uz "labvēlīgāka fona nekā patlaban".

Pēc pirmdien notikušajām protesta akcijām Japānā un ar to saistīto valsts augstāko amatpersonu retoriku, ievērojami pieaudzis saspīlējums abu valstu attiecībās.

Japānas premjers Naoto Kans paziņojis, ka valsti "dziļi aizvaino" Krievijas nostāja, kas deklarē četras bijušās Japānas salas kā savu īpašumu. Par "nelokāmu nostāju", ka salas jāatgūst, tieši pirms vizītes Maskavā runājis arī Maehara.

Tikmēr Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, kura vizīte Kuriļu salās 2010. gadā īpaši saniknojusi Tokiju, paziņoja, ka tiks pastiprināta militārā klātbūtne salās. To garnizons tiks reorganizēts un apbruņots ar moderniem ieročiem.

Ārlietu ministru tikšanos abas puses tomēr atzinušas par vērtīgu, jo vismaz tiek turpināts dialogs.

Lavrovs aicinājis Japānu izveidot kopīgu vēsturnieku komisiju, kurai jāizvērtē Kuriļu salu īpašnieku maiņas apstākļi. Maehara savukārt norādījis, ka valstīm jāizmanto visa to "gudrība", lai šo problēmu atrisinātu.

Starp Krieviju un Japānu arvien nav noslēgts līgums par jūras robežu un zināmā mērā nav beidzies arī otrais pasaules karš. Savulaik Japāna nenoslēdza miera līgumu ar PSRS, kuras mantiniece ir Krievija.

Satarp valstīm pastāv strīds par četru Kuriļu arhipelāga salu Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai piederību. Japāna tās uzskata par savu "Ziemeļu teritoriju" sastāvdaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!