Krievijas atomenerģētikas ministrs Aleksandrs Rumjancevs piektdien pauda viedokli, ka Ziemeļkoreja nespētu uzbūvēt atombumbu.
"Ziemeļkorejai nav iespēju izgatavot atomieročus. Tam nepieciešama attīstīta rūpniecība," žurnālistiem Maskavā sacīja ministrs.

Krievija, kas ir viena no nedaudzajām valstīm, kuras regulāri kontaktējas ar staļinisko Ziemeļkoreju, ir aicinājusi Phenjanu atteikties no plāniem atsākt iesaldēto kodolobjektu darbību. Phenjana aizvadīto dienu laikā, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības iebildumiem, ir noņēmusi ANO novērošanas iekārtas Jongbjonas reaktorā.

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) svētdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja ievedusi 1000 jaunus degvielas stieņus Jongbjonas kodolreaktora ēkā ziemeļos no Phenjanas, un raksturoja šo rīcību kā "ļoti nopietnu". Jongbjonas reaktorā ir iespējams radīt plutoniju militārām vajadzībām.

Bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Malkolms Rifkinds paziņoja "The Times", ka Ziemeļkorejai var būt vajadzīgi "tikai daži mēneši" līdz kodolieroču iegūšanai un ka "izredzes ASV un pasaulei ir pat mazākas nekā Irākas gadījumā".

Savukārt ietekmīgais britu zinātnieks Džons Lārdžs uzskata, ka Ziemeļkoreja var radīt atombumbu 30 dienu laikā.

"Sākot plutonija ražošanu, tiek sasniegta ieroču ražošanas kulminācija. Tas rada politisku nestabilitāti visā Dienvidaustrumāzijā," sacīja Lārdžs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!