Krievijas dienvidos ir nolaupīts musulmaņu garīdznieks Mannobžons Rahmatullajevs, kuru Uzbekistānas varas iestādes apsūdz islāma ekstrēmismā un bija pieprasījušas viņa izdošanu, ceturtdien paziņoja Krievijas cilvēktiesību organizācija "Memoriāls" ("Memorial"), atsaucoties uz viņa meitu.
Trīs vīrieši maskās trešdienas rītā iebruka Rahmatullajeva mājā Saratovas apgabala Marksas pilsētā, piekāva viņu un viņa sievu, un pēc tam aizbrauca, aizvedot garīdznieku sev līdz. Rahmatullajeva tuvinieki uzskata, ka viņu nolaupījuši Uzbekistānas drošības dienesta SNB aģenti, jo šāds liktenis jau agrāk piemeklēja vienu viņa radinieku.

Uzbekistānas autoritārais režīms pirms diviem gadiem apsūdzēja Rahmatullajevu par nelikumīgu piedalīšanos svētceļojumā uz Meku Saūda Arābijā un apgalvoja, ka viņam ir sakari ar aizliegtām islāma radikāļu organizācijām. Uzbekistāna aicināja Krieviju viņu izdot, bet Krievija atteicās to darīt.

Pagājušā gada jūlijā Rahmatullajeva znots Ruvaždins Rahmanovs pazuda bez vēsts pēc tam, kad Krievija bija noraidījusi Uzbekistānas prasību viņu izdot. Pēc pieciem mēnešiem Krievijas milicija oficiāli paziņoja Rahmanova ģimenei, ka viņš atrodas Uzbekistānā SNB apcietinājumā un tiek apsūdzēts par nelikumīgu piedalīšanos svētceļojumā uz Meku.

Uzbekistānas sekulārā prezidenta Islama Karimova režīms aktīvi apkaro islāma ekstrēmismu. Valstī ir 6,5 tūkstoši reliģisku vai politisku ieslodzīto, no kuriem daudzi atbalsta kustību "Hizbut Tahrir", kuras mērķis ir islāma valsts izveidošana Vidusāzijā ar nevardarbīgiem līdzekļiem. Šī kustība ir legāla lielākajā daļā rietumvalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!