Krievija uz Gruzijas separātiskajiem reģioniem nosūtījusi armijas papildspēkus, apsūdzot Gruziju plānos atkarot Abhāziju.
Kā pavēstīja Krievijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis, "Notikumu attīstība radījusi nepieciešamību palielināt miera uzturētāju kontingentu konflikta zonās" Abhāzijā un Dienvidosetijā.

Vienlaikus Krievijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, apsūdzot Gruziju, ka tā gatavojas uzbrukt Abhāzijai.

Šie paziņojumi parādās tikai dažas dienas pēc Kremļa brīdinājuma, ka Krievija aizstāvēs savus abhāzu sabiedrotos, ja Gruzija tiem uzbruks.

"Analizējot šajā reģionā izvietoto bruņoto spēku struktūru, jāsecina, ka tiek gatavots placdarms, lai uzsāktu militāro operāciju pret Abhāziju," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas otrdienas paziņojumā.

Tajā Abhāzijas daļā, kuru joprojām kontrolē Tbilisi - Kodori upes augšteces apvidu, Gruzija ir izvietojusi 1500 karavīru un policistu, norāda Krievijas ministrijā.

Gruzijas valdība noliedz ziņas, ka tās armija gatavotos iebrukt Abhāzijā.

Dienvidosetija un Abhāzija atdalījās no Gruzijas deviņdesmito gadu sākuma konfliktos - tajos gāja bojā tūkstošiem cilvēku, bet simtiem tūkstoši gruzīnu separātistu pārņemtajos reģionos bija spiesti pamest savus mājokļus.

Abi reģioni vēlas, lai tiktu starptautiski atzīta to pašpasludinātā neatkarība, kā precedentu minot Kosovas atdalīšanos no Serbijas.

Abhāzija un Dienvidosetija faktiski ir neatkarīgas, taču neviena valsts, arī Krievija, tās nav atzinusi, kaut gan Maskava šajos reģionos ir dislocējusi miera uzturētājus un piešķīrusi pilsonību daudziem to iedzīvotājiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 16. aprīlī deva rīkojumu valdībai veidot ciešākas saites ar separātiskajiem Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioniem, izraisot starptautisku nosodījumu un sašutumu Tbilisi.

Vienlaikus Gruzija bloķējusi sarunas par Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), šādu lēmumu skaidrojot ar Krievijas plāniem stiprināt attiecības ar separātiskajiem Gruzijas reģioniem Abhāziju un Dienvidosetiju, otrdien paziņoja Gruzijas ekonomikas ministra vietnieks Vahtangs Ležava.

"Mēs pieprasām, lai tiktu atcelts Krievijas prezidenta [Vladimira] Putina rīkojums Krievijas valdībai veidot tiešas attiecības ar Abhāziju un Dienvidosetiju, kas ir pretrunā ar PTO noteikumiem," norādīja Ležava.

Lai PTO uzņemtu jaunu valsti, tas jāatbalsta vienbalsīgi visai pašreizējai organizācijas 151 dalībvalstij.

Krievija PTO tiecas iestāties kopš deviņdesmito gadu sākuma un cer pievienoties organizācijai līdz šā gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!