Krievijas Preses, televīzijas un radio un masu informācijas lietu ministrs Mihails Ļesins pirmdien ir parakstījis rīkojumu saskaņā ar kuru pusnaktī pēc Maskavas laika apturēta "Maskavas Neatkarīgās reidkorporācijas" licence un līdz ar to pārtraukta arī telekanāla "TV-6" raidīšana.
Intervijā telekanālam ORT Ļesins uzsvēra, ka tiesas lēmums par "TV-6" slēgšanu ir galvenais pēc kā savā lēmumā vadījusies ministrija. Viņš arī piebilda, ka nav nekādu juridisku iespēju slēgtā telekanāla žurnālistiem atļaut strādāt iepriekšējās frekvencēs bez jauna raidīšanas konkursa izsludināšanas uz šiem viļņu garumiem.

Bez tam kļuvis zināms, ka Krievijas Preses, televīzijas un radio un masu informācijas lietu ministrija vērsusies pie a/s "NTV plus" ar piedāvājumu sākt savas sporta programmas raidīt sestajā metriskajā kanālā, ko agrāk aizņēma "TV-6". "NTV plus" varētu sākt raidīt jau otrdien no rīta. Paredzams, ka tas translēs arī Soltleiksitijas Olimpiskās spēles, un turpinās aizņemt attiecīgās frekvences līdz šī gada martam, kad būs zināmi konkursa rezultāti.

Krievijas neatkarīgais televīzijas kanāls "TV-6" 11.janvārī zaudēja tiesas prāvā, kurā centās novērst savu slēgšanu. "TV-6" bija pēdējais ārpus Kremļa kontroles esošais nacionālais kanāls.

Krievijas Augstākā arbitrāžas tiesa atstāja spēkā iepriekšējo lēmumu, ka tagad trimdā dzīvojošajam magnātam Borisam Berezovskim piederošais kanāls slēdzams sakarā ar finansu noteikumu nepildīšanu.

Berezovskis šādu soli jau agrāk nosaucis par Kremļa plānveidīgu kampaņu mediju opozīcijas apklusināšanai. ASV un Eiropas valstu līderi ir pauduši bažas par neatkarīgo mediju likteni Krievijā un aicināja prezidentu Vladimiru Putinu ievērot runas brīvības tiesības.

"TV-6" amatpersonas gatavojas pārsūdzēt spriedumu Eiropas cilvēktiesību tiesā Strasbūrā, jo uzskata, ka pagājušā gada rudenī tiesas lēmums par slēgšanu pieņemts neatbilstoši tajā brīdī spēkā esošajai likumdošanai.

"TV-6" pārstāve Tatjana Bļinova sacīja aģentūrai "Interfax", ka lietu ietekmēja nesenās izmaiņas likumdošanā. "Tas attiecas uz grozījumiem likumā par sabiedriskajām kompānijām ar ierobežotu atbildību, saskaņā ar kuru akcionāriem nav tiesību ar tiesas palīdzību panākt savu kompāniju likvidēšanu. Tas stājās spēkā šā gada 1.janvārī," viņa sacīja.

Pagājušā gada novembrī Maskavas Arbitrāžas tiesas apelāciju instance atteica akciju sabiedrības "Maskavas neatkarīgā raidkorporācija" iesniegto sūdzību un apstiprināja pirmās instances tiesas 27.septembra lēmumu par šī uzņēmuma likvidāciju. "Maskavas neatkarīgā raidkorporācija" nodrošina no valdības neatkarīgā telekanāla "TV-6" raidīšanu.

Prasību pret "TV-6" īpašnieku tiesā iesniedza pensiju fonds "LUKoil Garant", kam pieder 15 procenti "Maskavas neatkarīgās raidkorporācijas" akciju.

Šis ir jau otrai gadījums Krievijā pēc neatkarīgo ziņu mediju holdinga "Media - MOST" likvidācijas, kad ar tiesas palīdzību tiek panāktas izmaiņas valdību kritizējošos telekanālos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!