Foto: stock.xchng
Krievijas Aviācijas administrācija paudusi bažas, ka arvien palielinās neapzinīgu pilsoņu vai, iespējams, pat teroristu mēģinājumi, izmantojot sadzīvē pieejamos lāzeru staru ģeneratorus, apžilbināt lidmašīnu pilotus, trešdien informē aģentūra "Interfax".

"Kopš gada sākuma fiksēti jau 30 mēģinājumi apžilbināt lidmašīnu ekipāžas ar lāzera staru. Visvairāk incidentu fiksēti Maskavā "Šeremtjevo" un "Vnukovo" lidostu apkaimē," paziņojuši administrācijas pārstāvji. Viņi piebilst, ka "lāzeru huligāni" bieži uzdarbojušies arī Rostovas pie Donas lidostas tuvumā.

Lāzeru ļaunprātīgas izmantošanas skaits ir strauji palielinājies. 2010. gada pirmajā pusē fiksēti tikai pieci lidmašīnu pilotu apžilbināšanas mēģinājumi.

Administrācijā norāda, ka nolaišanās brīdī, pilota traucēšana ir īpaši bīstama. Viņam zaudējot orientāciju, var notikt katastrofa.

Kā žurnālistiem paskaidrojis Krievijas Dienvidu federālās universitātes kvantu radiofizikas katedras vadītājs profesors Jevgēnijs Latušs, par apžilbināšanas avotu var izmantot importa lāzeru "'rādāmkociņus", kas brīvi pieejami tirdzniecībā.

Atsevišķu kompāniju izstrādājumi spēj ģenerēt staru ar 200 milivatu jaudu un tas ir pietiekami, lai radītu problēmas cilvēka redzei vairāku kilometru attālumā", norādījis Latušs.

Viņš iesaka apsvērt šādu jaudīgu izstrādājumu tirdzniecības ierobežojumus, jo "rādāmkociņam" pietiek ar 0,5 milivatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!