Krievija trešdien, tuvojoties Otrā pasaules kara beigu 55.gadadienai, atklāta izstāde, kurā apskatāma daļa Hitlera galvaskausa.
Amatpersonas atklāja artefaktu izstādi ar nosaukumu "Trešā Reiha agonija - sods" ar Hitlera galvaskausa fragmentu kā centrālo ekspozīcijas daļu. Ar šo izstādi cerēts radīt jaunu, spilgtu tēlu Sarkanās armijas un tās Rietumu sabiedroto uzvarai.

Arhīva speciālisti apgalvo, ka Hitlera zobārsts apliecinājis - Sarkanās armijas atrastais un 1946.gadā Maskavā nogādātais galvaskauss patiešām ir nacistiskā līdera, kurš izdarīja pašnāvību Berlīnes bunkurā, kad sabiedroto karaspēks ienāca Vācijas galvaspilsētā.

Pēc dokumentiem, Hitlers ir izdarījis pašnāvību kopā ar savu mīļāko Evu Braunu 1945.gada 30.aprīlī Berlīnes bunkurā zem viņa kancelejas.

Arhivāri stāsta, ka lielākā daļa Hitlera mirstīgo atlieku atradās Austrumvācijā un, pēc 1970.gada marta Padomju Savienības Komunistiskās partijas Centrālās komitejas rīkojuma, tās tika sadedzinātas pirms zemi, kurā tās atradās, pārņēma vietējie pārvaldnieki.

Nekādi ģenētiskie testi galvaskausam nav izdarīti, publiskai apskatei tas nodots pirmo reizi.

Artefaktu izstādē eksponēti vairāki dokumenti, kas saistīti ar nacistiskās varas sakāvi. Apskatāmas vairākas fotogrāfijas ar nacistiskās propagandas ministra Jozefa Gebelsa sešiem bērniem, kurus māte noindēja pirms 8.maija kapitulācijas, Gebelsa pistolēm un sertifikāts, kuru viņa sieva ieguva, palīdzot organizēt Olimpiskās spēles Berlīnē 1936.gadā.

Pirmo reizi apskatāms arī kapitulācijas akts krievu un angļu valodās, ko parakstījusi Padomju Savienība un sabiedrotie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!