Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu pa jaunas pilsētas būvēšanu Ķīnas pierobežā netālu no Vladivostokas, piektdien pavēstīja Krievijas Tālo Austrumu attīstības ministrija.

Putins rīkojumu parakstījis Vladivostokā notiekošā Austrumu Ekonomikas foruma gaitā.

Atbilstoši šim plānam jaunā pilsēta Sputņika atradīsies 30 kilometrus no Vladivostokas relatīvi tuvu Ķīnas robežai. Tā iecerēta kā industriāls centrs, kur kādu dienu dzīvos 300 000 cilvēku.

Vārds "sputņik" krievu valodā nozīmē "pavadonis", un tā sauca arī pirmo mākslīgās zemes pavadoni, ko PSRS palaida izplatījumā 1957. gadā, Aukstā kara kosmosa sacensībās radot sarūgtinājumu ASV.

Pagājušajā vasarā Krievija kā pirmā valsts pasaulē reģistrēja vakcīnu pret Covid-19, un tai tika dots nosaukums "Sputnik V" par godu uzvarai kosmosa sacensībās.

Vakcīnu tagad apstiprinājušas aptuveni 70 valstis.

Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iepriekš tika rosinājis Sibīrijas austrumos uzbūvēt vairākas jaunas pilsētas, lai reģionu padarītu pievilcīgāku.

Tiesa gan, šobrīd arvien vairāk Krievijas iedzīvotāju vilina dzīve galvaspilsētā Maskavā, kur ir krietni labāka infrastruktūra nekā citās Krievijas pilsētās, kā arī labākas darba iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!