Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas tiesas pirmdien piespriedušas naudassodus divām pankgrupas "Pussy Riot" aktīvistēm par varavīksnes karogu izkāršanu pagājušajā mēnesī prezidenta Vladimira Putina dzimšanas dienā Maskavā pie vairākām valsts iestāžu ēkām.

Kremlim kritiski noskaņotās pankgrupas aktīvisti 7. oktobrī, kad Putinam palika 68 gadi, Maskavā pie Augstākās tiesas, Federālā Drošības dienesta un citām valsts struktūru ēkām izkāra LGBT kustības karogus.

Divas Maskavas tiesas pirmdien par piedalīšanos akcijā aktīvistēm Marijai Aļohinai un Veronikai Ņikulšinai piesprieda attiecīgi 15 000 un 10 000 rubļu (166 un 111 eiro) lielus naudassodus, sacīja advokāts Sergejs Telnovs.

"Mēs pavisam noteikti pārsūdzēsim šos spriedumus Maskavā, un, ja viņi tos neatcels, tad Eiropas Cilvēktiesību tiesā," sacīja advokāts, piebilstot, ka aktīvistes bija apsūdzētas, ka pārkāpušas likumus par masu sapulcēm.

"Diemžēl šie spriedumi vairs nepārsteidz," viņš piebilda, norādot, ka tie pārkāpj Eiropas cilvēktiesību konvencijas aizsargātās izteiksmes un pulcēšanās brīvības.

Aļohina un Ņikluškina ir pēdējās vairāku aktīvistu virknē, kas notiesāti par līdzdalību Putina dzimšanas dienas akcijā.

Pagājušajā mēnesī Aleksandrai Sofejevai tika piespriestas 30 dienas cietumā, bet Vasīlijam Krestjaņinovam - 15 000 rubļu naudassods.

7. oktobrī "Pussy Riot" dalībnieki Maskavā sarīkoja akciju pret homofobiju un pie vairākām valsts iestāžu ēkām izkāra varavīksnes karogus.

Kā skaidroja aktīvisti, tā bijusi akcija pret "valstisko homofobiju".

"Šodien mēs dāvājam šo varavīksni kā trūkstošās mīlestības un brīvības simbolu - dāvājam visiem. "Varavīksne - tā ir Saule pēc lietus," jūs sacījāt. Bet mēs esam tie, kas dara visu, lai šī Saule beidzot parādītos," vēršoties pie Putina, norādīja akcijas dalībnieki.

"Pussy Riot" sniedz koncertus ārzemēs, un grupa izraisījusi plašu rezonansi ar savām radikālajām akcijām.

2012. gadā trīs grupas dalībniecēm pēc protesta Maskavas pareizticīgo katedrālē tika piespriesti cietumsodi.

Krievijas valdība izpelnījusies nosodījumu starptautiskajā arēnā par naida vairošanu pret seksuālajām minoritātēm.

"Pussy Riot" kritizējusi valsti par iejaukšanos LGBT kopienas pārstāvju dzīvēs.

Grupa aicinājusi valdību un personīgi Putinu ar likumu aizsargāt cilvēkus pret diskrimināciju viņu seksuālās orientācijas vai dzimuma dēļ.

Geju, lesbiešu un transpersonu nolaupīšana Čečenijā ir jāizmeklē, pieprasa grupa, bet likums, ar kuru aizliegta "homoseksuālisma propaganda",- jāatceļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!