Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas Tālajos Austrumos un Sibīrijā svētdien sākušās protesta akcijas pret opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija apcietināšanu.

Vietējie mediji ziņo, ka Habarovskā uz mītiņu pulcējušies vairāki desmiti cilvēku, taču galu galā tas neesot noticis.

Vladivostokā protestētāji sākotnēji pulcējušies pilsētas centrā, taču pēc tam pārvietojušies uz aizsalušo Amūras līci, kur gājuši rotaļās ap noslāpušām policijas motorkamanām.

Tikmēr, kā ziņo neatkarīgais televīzijas kanāls "Doždj", policijas īpašo uzdevumu vienības OMON kaujinieki smagā ekipējuma dēļ nav uzdrošinājusies iet uz ledus.

Tomēr, kad ledus sācis plaisāt, protestētāji metušies uz krastu, kur sākušās aizturēšanas.

Vēlāk protesta akcijas sākušās Irkutskā, kur saskaņā ar laikraksta "Kommersant" korespondenta aplēsēm ielās izgājuši vairāki simti cilvēku.

Par protesta akcijām ziņo arī no Novosibirskas, Tomskas, Ulanudes, Južnosahaļinskas, Magadanas un Krasnojrskas.

Novosibirskā saskaņā ar tīmekļa ziņu vietni "Taiga.Info" protestētāji sarīkojuši gājienu, kurā piedalās vairāki tūkstoši cilvēku.

Nevalstiskā organizācija "OVD-Info", kas Krievijā veic politieslodzīto uzskaiti, ziņo ka kopumā dažādās pilsētās aizturēti jau vairāk nekā 250 cilvēku, pamatā Vladivostokā un Krasnojarskā.

Starp aizturētajiem ir arī divi laikraksta "Novaja Gazeta" žurnālisti.

Par aizturēšanām ziņo arī aģentūra TASS.

Vairāki desmiti cilvēku aizturēti Irkutskā laukumā pie pilsētas administrācijas ēkas.

Aizturēšanas notiek arī Barnaulā un Novosibirskā.

Nesankcionēta protesta akcija šodien paredzēta arī Maskavā, un Krievijas varasiestādes slēgušas gājējiem Sarkano laukumu un galvenās ielas galvaspilsētas centrā, kā arī septiņas metro stacijas.

Mainīti arī sabiedriskā virszemes transporta maršruti.

"Pilsētas centrs pārvērties nepieejamā cietoksnī," ziņo radiostacijas "Eho Moskvi" korespondents, piebilstot, ka visur redzami policisti, metāla barjeras un policijas autotransports aizturēto pārvietošanai.

Federālā drošības dienesta (FSB) galvenās mītnes apkārtnē, kur svētdien aicināti pulcēties Navaļnija atbalstītāji, slēgti vairāki veikali un kafejnīcas.

Maskavas centrā redzams arī liels skaits sniega novākšanas tehnikas.

Lai gan protesta akcijas sākums Maskavā paredzēts tikai pusdienlaikā, saņemtas ziņas par pirmajiem aizturētajiem arī galvaspilsētā.

Kā vēsta ziņu vietne "MBH media", aizturēti vismaz seši cilvēki, taču par aizturēšanas iemesliem nekas nav zināms. Tikmēr pie metro stacijas "Čistije prudi" policisti aptur garāmgājējus un pārbauda to somu saturu.

Arī Sanktpēterburgā automobiļiem liegts iebraukt pilsētas centrā. Nedarbojas arī metro un sabiedriskais virszemes transports.

Ņevas prospektā jau kopš sestdienas vakara patrulē Krievijas Nacionālā gvarde.

Vienlaikus tiek ziņots, ka notiek kratīšanas desmitos dzīvokļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!