Krievijā sākusies pēdējos piecos gados spēcīgākā ērču encefalīta epidēmija, un pēc valsts galvenā sanitārā ārsta Genādija Oņiščenko teiktā tā aptvērusi 46 valsts reģionus, inficēto cilvēku skaits pārsniedz 30 000, bet 15 jau miruši.
Situāciju sarežģī apstāklis, ka reģionālās varas iestādes nav laicīgi pasūtījušas nepieciešamos medikamentus un visiem saslimušajiem tie nepietiek. Pastāv arī liela iespējamība, ka epidēmija drīz sasniegs Maskavu.

Oņiščenko paziņoja, ka varas iestādes šogad "sacerējušās" un nav parūpējušās laicīgi pasūtīt vakcīnu pret infekciju. Tas noticis tāpēc, ka 2005. un 2006.gadā inficēšanās ar ērču encefalītu bija mazinājusies, taču šī gada ziema bijusi neparasti silta, bet pašlaik Krievijas Āzijas daļā valda liels karstums. Cilvēki devušies dabā, bet ērces ir aktivizējušās, norāda avīze "Kommersant".

Epidemiologi saka, ka kopš maija sākuma nomiruši jau 15 cilvēki. "Tas encefalītam ir ļoti augsts rādītājs. Turklāt vīruss rimsies tikai jūlija vidū. Tas norāda uz to, ka vīruss drīzumā būs Maskavas reģionā," sacīja Poliomielīta un vīrusa encefalīta institūta ērču encefalīta laboratorijas vadītāja Gaļina Karganova.

Latvijas Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) ir informēta par mediju ziņoto saistībā ar lielo encefalīta slimnieku skaitu Krievijā, taču pieļauj, ka šie dati varētu neatspoguļot reālo situāciju, portālu "Delfi" informēja SVA.

SVA pieļauj, ka Krievijā nav veikta precīza saslimušo uzskaite un patiesībā saslimušo cilvēku skaits varētu būt mazāks. Tomēr SVA atzīst, ka, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem, ērces šogad varētu būt vairāk, līdz ar to ir lielāka bīstamība inficēties. Situācijai Latvijā par labu gan nākot karstais laiks, kas ērču aktivitātes mazinot, informēja SVA.

SVA gan pagaidām nav apkopojusi pēdējos datus par saslimušajiem. Pērn valstī tika reģistrēti 170 ērču encefalīta slimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!